Крем-суп з шампіньйонів

Ви любите гриби і мрієте про ніжне, ситнє і повітряне обіднє блюдо? Тоді приготуйте знаменитий французький крем-суп з шампіньйонів! Цю страву можна з упевненістю назвати універсальною, хоча б, тому що ви самі можете регулювати його жирність, змінюючи деякі продукти на більш дієтичні, наприклад, бульйон на воду, а вершки на сметану. Таке бархатисте чудо полонить вас своїм ароматом, смаком і ситністю!
- Печериці (свіжі гриби) 500 грам
- Цибуля ріпчаста 2 штуки (середні)
- Борошно пшеничне просіяне 2 столові ложки
- Масло вершкове 50 грам
- Масло рослинне 2 столові ложки
- Бульйон (курячий або овочевий) 600 мілілітрів
- Вершки (рідкі) 200 мілілітрів (жирність від 10 до 25%)
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Цей смачний суп вариться досить швидко, тому для початку треба підготувати всі інгредієнти, викладаємо їх на кухонний стіл і приступаємо. В першу чергу за допомогою гострого кухонного ножа очищаємо від шкірки ріпчасту цибулю і позбавляємо кожен грибочок від корінців.
Потім промиваємо овочі під цівками холодної проточної води, сушимо паперовими кухонними рушниками. Викладаємо на обробну дошку і подрібнюємо. Печериці шинкуємо пластинами або скибочками завтовшки в 5-6 міліметрів.
Цибульку кубиками розміром до 1 сантиметра. Розкладаємо нарізки по окремих мисках і приступаємо до наступного кроку.
Ставимо на середній вогонь глибоку, бажано противопригарну сковороду і вливаємо в неї пару столових ложок рослинного масла. Через кілька хвилин жир розігріється, опускаємо в нього нарізану цибулю і тушкуємо до прозорості протягом 3-4 хвилин, інтенсивно помішуючи дерев’яною кухонною лопаткою.
Потім додаємо туди печериці і обсмажуємо овочі разом ще приблизно 5-7 хвилин до м’якості і легкої золотистої скоринки. Після цього знімаємо сковороду з плити і ставимо в сторонку до того моменту поки її вміст не знадобиться.
Тепер відправляємо на середній вогонь глибоку каструлю з товстим дном і кладемо в неї шматочок вершкового масла. Через 2-3 хвилини вмішуємо в розтанувший, злегка гарячий жир просіяне пшеничне борошно і обсмажуємо його приблизно 1,5-2 хвилини до легкого бежевого відтінку. Потім починаємо поступово вливати туди овочевий або курячий бульйон, постійно помішуючи, щоб борошно не збилося грудочками, і доводимо рідину до кипіння.
Далі додаємо в неї обсмажену цибулю та печериці. Знову чекаємо, поки бульончик почне побулькувати і, після цього, використовуючи кухонний рушник, знімаємо каструлю з плити. Поміщаємо її на стільницю і дуже акуратно, так щоб не обпектися, подрібнюємо овочі за допомогою погружного блендера, перемелюючи їх до стану пюре на середній швидкості.
Потім приправляємо практично готовий суп за смаком сіллю, чорним меленим перцем, вершками, збиваємо все одну-дві хвилини, ставимо на середній вогонь і після повторного закипання варимо блюдо 7-8 хвилин. Після закінчення цього часу вимикаємо плиту і даємо супу настоятися під прикритою кришкою 10-12 хвилин. Потім за допомогою ополоника розливаємо його порціями по тарілках і сервіруємо до столу.
Крем-суп з шампіньйонів подають в гарячому вигляді як перша основна страва. Його сервірують порціями в тарілках, за бажанням заправивши кожну вершками, сметаною, або посипають сухариками, смаженим насінням, кунжутом, волоськими меленими горіхами, сиром «Пармезан», свіжою подрібненою зеленню кропу, петрушки або кінзи.
Також це чудо приємно смакувати з сирними або звичайними тостами, свіжим хлібом або овочевими булочками. Насолоджуйтесь здоровою, смачною та простою у приготуванні їжею!
– Дуже часто, за 2-3 хвилини до повної готовності, суп приправляють видавленим через прес часником, цілком вистачить одного-двох зубків, або плавленим нашинкованим на тертці сирком, приблизно 1-1,5 штуки;
– Вершки не є основним інгредієнтом, можна готувати без них, особливо, якщо ви хочете, щоб страва вийшла менш жирною;
– Набір спецій не принциповий! Використовуйте будь-які, якими приправляють супи, наприклад, чабер, сумах, паприку, мускатний горіх, лист лавра, всі види меленого перцю або інші. Звичайно, з прянощами не варто сильно старатися, бажано, щоб вони не забивали аромат грибів;
– Тим же способом можна готувати крем-суп з баклажанів, кабачків або патисонів;
– Альтернатива бульйону – звичайна очищена вода, а вершкам – сметана;
– Хочете, щоб суп був більш густий і насичений? Зменшіть кількість бульйону або додайте в каструлю разом з обсмаженими грибами і цибулею відварену картоплю, моркву, шматочок кореня селери і петрушки. Після цього все подрібніть, проваріть, приправте спеціями, вершками, витримайте на плиті потрібний час до повної готовності і сервірують до столу.
Приємного апетиту!
Напишіть відгук