Кюфта-бозбаш

Кюфта-бозбаш

Неймовірно смачний і дуже ситний кюфта – бозбаш ! Повірте , такої цікавої страви ви ще не пробували ! Абсолютно все в цій страві приготовлено з особливим шиком і шармом ! Дуже оригінальні продукти , які так незвично і водночас чудово для нашого буденного смаку поєднуються один з одним , та й сам процес приготування роблять це блюдо по- особливому цікавим та святковим ! Неодмінно приготуйте такий суп для своєї родини і гостей!

Щоб приготувати кюфта – бозбаш , вам знадобиться:
баранина на кістці – 500-700 г
для кюфта ( тефтелей ) :

  • курячі яйця – 1 шт.
  • алича – 20 шт.
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • відварений рис – 1 стакан
  • мелений перець – 1ч.л.
  • суха м’ята – 3 ч.л.
  • сіль – 1-2 ч.л.

для Бозбаш ( бульйону) :

  • горох нохут ( нут ) – 2 ст.л.
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • курдючное сало – 50 г
  • базилік – 2 стебла
  • естрагон – гілочка
  • нарізана зелень петрушки – 1 ст.л.
  • вода – 1,5 л
  • картопля – 2-3 шт.
  • настій шафрану – 1 ст.л.

Спосіб приготування кюфта – бозбаш :
1 . Насамперед , необхідно пояснити , що із зазначеного в інгредієнтах кількості баранини її м’якоть ми будемо використовувати для кюфта ( тефтелей ) , а кістки – для приготування самого Бозбаш ( бульйону) . Ще звернемо вашу увагу , що горох нохут необхідно обов’язково (!) Попередньо замочити , приблизно за 5-6 год.
Отже, починаємо ми з того , що відокремлюємо м’якоть баранини від кісток , а потім з цього м’яса робимо звичайний фарш ( пропускаємо його через м’ясорубку) . Паралельно з цим беремо каструльку , викладаємо в неї кістки і заливаємо їх водою. Варимо з них бульйон ( під кришкою ) , не забуваючи знімати піну.
2 . Тепер приготуємо кюфту або , по -нашому , тефтелі . Отже , очищаємо ріпчасту цибулю , промиваємо її , а потім пропускаємо через м’ясорубку до м’яса. Після цього додаємо у фарш збите куряче яйце , відварений рис , сіль , перець та інші прянощі ( за бажанням). Ретельно все перемішуємо. Потім приготовану м’ясну масу необхідно витримати певний час у холодильнику (не менше 15-20 хв).
Тим часом промиваємо гарненько аличу , обсушуємо її і очищаємо від кісточок . Потім формуємо з охолодженого фаршу своєрідні кульки ( величиною приблизно з куряче яйце) , і в середину кожного з них закладаємо 1-2 очищені аличі .
3 . Далі виймаємо з готового бульйону кістки і відразу ж закладаємо в нього підготовлену кюфту ( тюфтельки ) , очищену і нарізану на невеликі брусочки картоплю , замочений горох і дрібно нарізану цибулю . Потім не забуваємо додати сіль , перець і інші спеції за бажанням і за смаком. Продовжуємо варити суп на сильному вогні , а потім ще 5-7 хвилин на слабкому .
4 . Нарізаємо курдючне сало на дрібні шматочки і обсмажуємо його на сковороді. Потім відправляємо його в каструлю разом з дрібно нарізаними прянощами. Проварюємо суп ще близько 5 хвилин і знімаємо його з вогню , потім даємо настоятися ще протягом 15-20 хвилин.
При подачі на стіл розливаємо кюфту – бозбаш по порційних тарілках , обов’язково поклавши кілька смачних « тефтелей » і при бажанні присипавши тарілку зі стравою великою кількістю дрібнорубленої свіжої зелені

Кюфта бозбаш
Всім смачного!

Кюфта-бозбаш обновлено: Січень 27, 2017 автором: Ira
Готується до: 30 хв

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Оцініть, будь ласка рецептик :-)
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

Яндекс.Метрика