Ви коли-небудь стикалися з харіссою? Це арабська приправа, яка складається з червоного перцю, часнику і спецій – найчастіше коріандру і зіри. Я з нагоди купила баночку харісса в Білостоці, і вона благополучно простояла у мене в шафі, щоб не збрехати, майже півроку. Минулого тижня вона дочекалася свого зоряного часу – частина приправи пішла в суп, рецептом якого я із задоволенням ділюся з вами сьогодні.
Якщо ви не можете знайти харіссу у продажу, я трохи пізніше дам рецепт цієї приправи.
Інгредієнти на 6 порцій:
- 2 курячих стегенця
- 2 цибулини
- 1 лавровий лист
- 2 стебла селери
- 1 середня морква
- 1/2 ч.л. меленої зіри
- 1/2 ч.л. меленого коріандру
- 1/4 ч.л. меленої кориці
- 2 ст.л. харісса (кількість можна зменшити, якщо ви не любите надто гостре)
- 400 г томатів у власному соку
- 300 г відвареного нуту (у мене консервований)
- 1/2 лимона
- сіль за смаком
Стегенця кладемо в каструлю, додаємо одну цибулину, надрізану хрест-навхрест, і лавровий лист.
Заливаємо 1,2 л води, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до мінімуму, знімаємо піну і варимо протягом приблизно 40 хвилин, знімаючи при необхідності піну.
Моркву, селеру і цибулину що залишилася нарізаємо дрібними кубиками.
Готовий бульйон проціджуємо, стегенцям даємо трохи охолонути, потім знімаємо м’ясо з кісток і нарізаємо на невеликі шматочки.
У каструлі на середньому вогні розігріваємо 2 ст.л. рослинного масла. Кладемо овочі і смажимо, помішуючи, 5 хвилин. Додаємо спеції і смажимо, помішуючи, ще 1 хвилину.
Додаємо харіссу і томати у власному соку. Вливаємо проціджений бульйон і варимо, не накриваючи кришкою, до м’якості овочів, близько 15 хвилин.
Кладемо в каструлю зняте з стегенець м’ясо і нут. Варимо ще 5 хвилин. Додаємо в суп нарубану зелень за смаком (мені подобається кінза), вимикаємо плиту та даємо супу постояти під кришкою 5 хвилин. Приправляємо лимонним соком.
Розливаємо по тарілках і подаємо.
Смачного!