Тонкощі приготування традиційного розсольнику

» » » Тонкощі приготування традиційного розсольнику
Тонкощі приготування традиційного розсольнику

Розсольник – одна з найколоритніших страв української кухні, яка відмінно може доповнити ваше літнє меню. Вона має тонізуючу кислуватим присмаком, приємною, нежирною консистенцією і поживністю. Як правильно його готувати, яку крупу використовувати, на якому м’ясі варити бульйон для розсольнику?

Секрет № 1: бульйон і крупа
Від того, яку основу для бульйону ви візьмете, залежатиме і вибір крупи. Традиційно розсольник варять на яловичих або пташиних потрошках з перловою крупою. Але сьогодні існують і інші варіації. Наприклад, рибні розсольники, які відомі під назвою калья. Для приготування використовують лосось, севрюгу, білугу.
Якщо брати за основу гусячі або качині потрошки, то з ними добре буде поєднуватися ячна крупа. З індичого і курячим бульйоном варять рис, а з яловичиною – перловку. Вегетаріанці готують розсольник з грибами.
При приготуванні розсольнику з перлової крупи вартує зварити її окремо і додати в бульйон, інакше суп може придбати синій відтінок.
Тонкощі приготування традиційного розсольнику


Секрет № 2: огірки і розсіл
Кислий суп обов’язково готується з додаванням розсолу або солоних огірків. Іноді для посилення смаку в нього додають і те й інше. Розсіл повинен становити четверту частину всієї рідини.
Перед тим як вливати в суп, його необхідно прокип’ятити і процідити. Кип’ятіння посилить смак і запобіжить процесу бродіння, а проціджування необхідно для того, щоб очистити розсіл від часточок прянощів.
Огірки бажано очистити від шкірки, вичистити насіння і нарізати невеликими кубиками. Обдайте їх окропом, перед тим як закладати в суп, так вони збережуть свою форму. Іноді замість огірків у розсольник додають грузді.
Тонкощі приготування традиційного розсольнику
Секрет № 3: інші інгредієнти
Отже, що ж можна класти в розсольник? Обов’язковими інгредієнтами є картопля, морква, цибуля, оливки або маслини, кріп, селера і петрушка. Також в розсольник можна додавати брукву та ріпу. Такі коренеплоди роблять суп в міру солоним.
Зазвичай для розсольнику не шкодують прянощів і зелені, приправляють його естрагоном, лавровим листом, цибулею-пореєм, чабером і пастернаком. Іноді додають корінь петрушки, який надає розсольнику пікантний аромат і присмак.
З спецій можна використовувати білий і чорний перець горошком.
Тонкощі приготування традиційного розсольнику
Секрет № 4:
не солити Кулінари радять не солити розсольник, а регулювати його смак за допомогою розсолу або солоних огірків. Цього буде цілком достатньо. Якщо ж ви пересолити суп, то він буде мати неприємний нудотний смак.
Тонкощі приготування традиційного розсольнику
Секрет № 5: томлення
Після того як ви зварите розсольник, не поспішайте його подавати. Залиште суп на плиті. Розсольнику, як і борщу, необхідний «відпочинок». Завдяки цьому невеликому секрету блюдо придбає насичений, ароматний і багатий смак.
Традиційно розсольник подають зі свіжоспеченим житнім хлібом, а приправляють сметаною. Рибні варіації сметаною НЕ заправляють.
Тонкощі приготування традиційного розсольнику
Розсольник по-домашньому
Рецепт, в який входять всі традиційні інгредієнти для цього смачного супу з пікантною кислинкою.
інгредієнти:

  • Яловичина 200 г
  • Капуста 100 г
  • Картопля 180 г
  • Морква 1/2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 80 г
  • Петрушка (корінь) 1 шт.
  • Солоний огірок 60 г
  • Селера (корінь) 20 г
  • Топлене масло 20 г
  • Сметана 15% 20 г
  • Зелень за смаком
  • Розсіл за смаком
  • Чорний перець (мелений) за смаком
  • Сіль за смаком
  • Лавровий лист за смаком

Тонкощі приготування традиційного розсольнику
Налийте в каструлю 1 літр води і опустіть туди м’ясо. Поставте на газ. Коли м’ясо звариться, вийміть його і відкладіть в сторону.
Наріжте цибулю і моркву соломкою. Спассеруйте їх на олії.
Картоплю наріжте брусочками, а коріння петрушки, селери і свіжу капусту соломкою. Солоні огірки відокремте від шкірки, навскоси наріжте скибочками і обдайте окропом.
Процідіть бульйон і поставте його на вогонь, коли він закипить, покладіть в нього капусту. Почекайте, коли бульйон з капустою знову закипить, до нього додайте білі коріння і картоплю.
Через 5 хвилин додайте пасеровані цибулю, моркву і солоні огірки. Приправте спеціями. Залиште на вогні до готовності.
Коли розсольник приготується, влийте в нього кип’ячений огірковий розсіл.

Тонкощі приготування традиційного розсольнику
Приємного апетиту!

Тонкощі приготування традиційного розсольнику обновлено: Січень 31, 2017 автором: Марта
Готується до: 30 хв

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Оцініть, будь ласка рецептик :-)
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

Яндекс.Метрика