
Смішно сказати, але рецепт такого борщу мені привезла тітка з Польщі. Тобто, живучи на батьківщині борщу, я навіть не знала, як його зробити таким червоним. Але не можу і не похвалитися: той борщ, який приготувала я, оцінив її чоловік, тобто мій дядько, і сказав, що такого смачного борщу він не пробував. Значить, які висновки можна зробити? Кожна господиня готує по-своєму смачні борщі, і при цьому одній є чим поділитися з іншою, що ми з вами і робимо.
Щоб приготувати червоний борщ без болгарського перцю , вам знадобиться:
- яловичина – 1000 г
- картопля – 0,5 кг
- свіжа капуста – 0,3 кг
- буряк – 1 шт.
- морква – 200 г
- цибуля – 200 г
- зубчики часник – 2-3 зубки
- томатна паста – 2 ст.л.
- лавровий лист – 2-3 шт.
- сіль
- перець
- рослинне масло
Як приготувати червоний борщ без болгарського перцю:
1 . Промиваємо м’ясо , ділимо його на невеликі шматочки.
2 . Беремо великий буряк , очищаємо і ріжемо на чотири частини.
3 . Кладемо нарізане м’ясо і буряк в каструлю і заливаємо водою. Варимо близько години -півтори , нічого не додаючи (не забуваємо зняти піну ) .
4 . Очищаємо і миємо всі необхідні овочі. Далі цибулю дрібно нарізаємо , а моркву натираємо на середній тертці .
5 . Тонко шаткуємо капусту і нарізаємо невеликими часточками картоплю .
6 . Ставимо сковорідку на вогонь і на рослинному маслі обсмажуємо подрібнену цибулю і моркву. Обсмажуємо до м’якості. За бажанням можна додати томатної пасти. Борщ і так буде корисним , але я завжди для смаку додаю до обжарювання трохи томатної пасти і ще пару хвилин тушу .
7 . Коли м’ясо буде готове , через годину-півтори , додаємо до бульйону нашатковану капусту і картоплю .
8 . І ось , коли капуста з картоплею будуть готові , виймаємо з каструлі нарізаний буряк і кладемо в окрему тарілку , щоб трохи охолов (так , щоб можна було взяти в руки).
9 . У каструлю додаємо нашу зажарку з цибулею і морквою. Кладемо лавровий лист. Солимо й перчимо.
10 . Через пару хвилин , після того , як вийняли буряк , натираємо його на дрібній тертці і додаємо до борщу . Нехай покипить ще , але не більше 1-2 хвилин , а можна і зовсім не кип’ятити , залиште настоюватися борщ близько 10-15 хвилин.
11 . Очищаємо часник від лушпиння , миємо і пропускаємо через землянку . Додаємо до готового борщу . За бажанням можна додати дрібно нарізану зелень.
Коли борщ буде повністю готовий , подаємо до столу , приправивши сметаною.
Приємного апетиту!
Leave a Reply