П’ять кращих рецептів літньої окрошки

» » П’ять кращих рецептів літньої окрошки
П’ять кращих рецептів літньої окрошки

Окрошку за традицією готують влітку, у найспекотніші дні. Такий суп відмінно втамовує спрагу і голод, освіжає і при цьому залишає відчуття легкості.
Окрошки бувають овочеві, м’ясні та рибні. Про основні секрети приготування цього холодного супу можна прочитати в нашій статті. Сьогодні ж ми поділимося з вами деякими цікавими фактами, а також п’ятьма кращими рецептами.

Трохи історії
Іноземці вважають окрошку екзотичною стравою, але жителям України цей холодний суп здається цілком рядовим і звичним. Його історія налічує чимало цікавих фактів, а коріння окрошки йдуть у традиційну російську і українську кухню. Назва «окрошка» – це похідне від дієслова «кришити». В основі рецепта – дрібно нарізані овочі, зелень, яйця, м’ясо, залиті квасом.
Вважається, що прообразом окрошки стало інше російське блюдо – редька з квасом. Його готували з чорної редьки, цибулі та хлібного кислого квасу. Трохи пізніше стали додавати для ситності картоплю, овочі і навіть в’ялену рибу.
Традиційна філософія окрошки дуже проста – потрібно змішувати в основі все те, що є в дома. За великим рахунком це завжди імпровізація з єдиною непорушною складовою – хлібним саморобним квасом.

Пять кращих рецептів літньої окрошки


Сьогодні традиційний рецепт цього холодного супу трансформувався, увібравши в себе елементи з інших національних кухонь. Квас – уже не основна складова, його легко можна замінити і кефіром, і бульйоном, і сироваткою, і газованою водою, і буряковим відваром, і навіть пивом. Для того щоб розуміти, яка конкретно заливка підходить до основи, орієнтуйтеся на обраний рецепт.
В основі окрошки сьогодні можна використовувати навіть екзотичні морепродукти. Існує маса варіантів окрошки, серед яких кожен знайде підходящий.
Пять кращих рецептів літньої окрошки
Як вибрати квас для окрошки
Ті, хто не любить окрошку, в більшості пробували блюдо з неправильним квасом. Окрошку не готують з солодким, сильногазованим, темним квасом. Солодка газована вода мало підходить до м’яса, овочів або риби. Найпростіше приготувати квас потрібного смаку самостійно, скориставшись нашим рецептом та рекомендаціями.
Якщо ж ви вирішили купити квас в магазині, то врахуйте наступні моменти. На етикетці підходящого квасу обов’язково повинна бути інформація про те, що цей квас природного бродіння. Чим менше в напої міститься цукру, тим більше він підходить конкретно для цієї страви.
Не рекомендуємо використовувати різкий за смаком квас. Віддавайте перевагу живому квасу, бочковим варіантам, які сьогодні продаються практично скрізь. Якщо у вас сильногазований напій, то його радимо попередньо потримати з відкритою кришкою, щоб зайвий газ вийшов і квас став більш м’яким за смаком.
Пять кращих рецептів літньої окрошки
Традиційний рецепт російської окрошки
Традиційний рецепт, описаний в кулінарних книгах минулих століть, дещо відрізняється від того, до якого ми звикли. У ньому дві особливості – це самостійно приготований квас і спеціальна заправка до основи. Спробуйте приготувати за нашим рецептом, і у вас вийде справжня українська автентична окрошка.
інгредієнти:

  • М’ясо індички,
  • тетерева або пісна свинина 350 г.
  • Яйця 3 шт. цибуля ½ шт.
  • Свіжі огірки 2 шт.
  • Солений огірок 1 шт.
  • Солені сливи 100 г
  • Гірчиця 1 ч. л.
  • Огірковий рассіл 2 ст. л.
  • Хрін за смаком,
  • цибуля за смаком,
  • Чорний перець за смаком,
  • Сметана за смаком.
  • Спосіб приготування
    Відварене м’ясо розібрати і нарізати невеликими шматочками. Огірки, сливи, ріпчасту цибулю нарізати дрібно. Покришити м’ясо з ріпчастою цибулею, свіжими і солоними огірками, сливами. Добре перемішати і трохи розтерти ложкою. Із жовтків, розсолу, гірчиці, хрону, зеленої цибулі, естрагону, чорного перцю приготувати заправку, розтерши все до однорідності ложкою. Основу змішати із заправкою і дати настоятися близько години. Залити окрошку квасом. Подавати зі сметаною.
    Пять кращих рецептів літньої окрошки
    Зелена окрошка
    Прекрасний варіант окрошки для тих хто дотримуються дієти. Дуже легке блюдо, яке і голод вгамує, і шкоди фігурі не принесе.
    Інгредієнти:
  • Редис 6 шт.
  • Свіжі огірки 3 шт.
  • Зелена цибуля 50 г
  • Кріп 50 г
  • Петрушка 50 г
  • Щавель 50 г
  • Яйця 2 шт.
  • Кефір 1 л
  • Спосіб приготування
    На великій тертці натерти редис і огірки. Нарубати зелень. Дрібно нарізати зварені круто яйця.
    Все посолити за смаком і добре перемішати.
    Залити кефіром і дати настоятися кілька хвилин.
    Пять кращих рецептів літньої окрошки
    Грибна окрошка
    Для цієї окрошки бажано брати солоні гриби, а не мариновані, тоді її смак буде збалансованим і оригінальним.
    Інгредієнти:
  • Солоні гриби 400 г
  • Картопля 250 г
  • Морква 1 шт.
  • Свіжі огірки 200 г
  • Зелена цибуля 100 г
  • Яйця 2 шт.
  • Гірчиця 2 ст. л.
  • Сіль, перець за смаком
  • Сметана за смаком
  • Квас 1 л
  • Спосіб приготування
    Промити під холодною водою гриби нарізати невеликими шматочками. Відварну картоплю, моркву й огірки – кубиками, зелену цибулю покришити дрібно. Яйця, зварені круто, розділити на жовтки і білки. Жовтки розтерти з гірчицею. Білки дрібно нарубати. Перемішати овочі і додати в них заправку з жовтків. Знову перемішати.
    Розкласти по тарілках і залити квасом, поклавши по ложці сметани і посипавши дрібкою білка.
    Пять кращих рецептів літньої окрошки
    Окрошка з сьомгою
    Такий варіант окрошки сподобається любителям рибних страв. Дуже ніжний, ароматний і легкий рибний холодний суп.
    Інгредієнти:
  • Сьомга 300 г
  • Картопля 4-5 шт.
  • Яйця 3 шт.
  • Свіжі огірки 3 шт.
  • Зелена цибуля за смаком
  • Кріп 3-4 гілочки
  • Сіль, перець за смаком
  • Сметана за смаком
  • Айран 1 л
  • Лід декілька кубиків
  • Спосіб приготування
    Відварити у ледь підсоленій воді сьомгу і охолодити. Нарізати невеликими шматочками.
    Відварені і охолоджені картоплю і яйця нарізати кубиками.
    Огірки також нарізати кубиками. Зелень подрібнити.
    У тарілці змішати всі інгредієнти, залити айраном, посолити і поперчити за смаком.
    Відправити в холодильник на 1 годину. Подавати зі сметаною.
    Пять кращих рецептів літньої окрошки
    десертна окрошка
    Така окрошка точно сподобається любителям легких, але солодких десертів. На відміну від інших рецептів в цьому десерті можна використовувати для заливки солодкий квас. Можна використовувати і солодкі квасні напої, головне, щоб вони не були сильногазованими. А для вечірнього десерту можна використовувати слабоалкогольні і медовуху.
    Інгредієнти:
  • Нектарини 2 шт.
  • Зелений виноград 100 г
  • М’ята 10 г
  • Банан 1 шт.
  • Солодка груша 1 шт.
  • Кориця на смак
  • Мед за смаком
  • Лимонний сік за смаком
  • Лимон для прикраси
  • Квас 1 л
  • Спосіб приготування
    Квас підкислити лимонним соком, присмачити корицею і медом за смаком. Фрукти нарізати невеликими шматочками. Ягоди винограду розрізати на половинки і видалити кісточки. Все скласти в порційну тарілку. Перед подачею залити пряним квасом і прикрасити м’ятою і часточкою лимона.
    Пять кращих рецептів літньої окрошки
    Смачного!
П’ять кращих рецептів літньої окрошки обновлено: Січень 31, 2017 автором: Оксана
Готується до: 30 хв

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Оцініть, будь ласка рецептик :-)
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

Яндекс.Метрика