Поряд з м’ясом риба займає одну з основних частин раціону харчування людини. Існує безліч рецептів страв , приготованих з риби. Сьогодні хотілося б розповісти про одну з смачних і корисних страв з риби – рибний бульйон. Багато хто стверджує , що відмінний рибний бульйон виходить з відходів , наприклад з голови , хвоста і т.д. , а деякі кажуть , що відмінний бульйон можна отримати з дрібних сортів риб. У складі рибного бульйону міститься безліч мікроелементів і вітамінів. У середньому калорійність ста грам рибного бульйону складає 49 Ккал.
Для того щоб приготувати рибний бульйон вам будуть потрібні такі інгредієнти:
- риба ( голова, плавники , хвіст ) – 1 кг. ,
- цибуля ріпчаста – 1 штука ,
- часник – 1 зубчик ,
- вино сухе – 250 мл . ,
- по дві гілочки селери і петрушки ,
- лавровий лист – 2 штуки ,
- цибуля- порей – 2 стебла ,
- перець горошком – 2 – 3 штуки ,
- сіль за смаком.
Правильне приготування рибного бульйону
Рибу слід промити , найкраще для приготування бульйону використовувати відходи від риби , а от з філе можна приготувати котлети , холодець або інше рибне блюдо. Рибу перекладаємо в глибоку каструлю і заливаємо холодною водою. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння.
За допомогою шумівки знімаємо піну і далі варимо бульйон на повільному вогні.
Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо кільцями , цибулю- порей нарізаємо кружечками. Часник очищаємо і нарізаємо тонкими пластинами. Овочі додаємо в киплячий бульйон.
Зелень промиваємо і зв’язуємо в пучок. Відправляємо в бульйон , туди ж додаємо всі спеції .
Варимо бульйон на повільному вогні близько півгодини з відкритою кришкою. Потім всі овочі і рибу видаляємо з бульйону . Проціджуємо бульйон через дрібне сито і знову повертаємо на вогонь , додаємо вино і кип’ятимо ще хвилин 5 .
Знімаємо бульйон з вогню і розливаємо по тарілках , додаємо за смаком рубану зелень , шматочки риби або часточку лимона.
Приємного вам апетиту!