Кефір – це один з найпопулярніших кисломолочних напоїв , який отримують з знежиреного або незбираного коров’ячого молока за рахунок кисломолочного бродіння , з використанням спеціальних кефірних « грибків ». Даний напій може похвалитися великим поширенням в таких країнах як Росія , Україна , Білорусь , Казахстан , Німеччина , Узбекистан , Швеція , Норвегія , Фінляндія , Угорщина , Польща , Ізраїль , США та Австралія. При цьому батьківщиною кефіру вважається підніжжя гори Ельбрус. Так , саме звідси ще в 1867 г кефірний напій почав поширюватися по всьому світу.
Хоча , цікаво помітити , що продавався тільки сам кефір , а його грибки , ну і сама технологія виробництва , трималися горцями – карачаєвцями і балкарцями в найсуворішій таємниці. А от у Росії виробництво кефіру почалося тільки в XX .
Сьогодні достеменно відомо , що кефір є дуже корисним продуктом харчування , який (як , в принципі, і інші кисломолочні продукти ) надає так зване пробіотичний вплив , іншими словами сприятливо впливає не тільки на мікрофлору кишечника , але і на обмін речовин в цілому.
Тому неодмінно включайте кефір і страви з нього в свій раціон. А щоб трохи урізноманітнити свій буденний режим харчування , спробуйте приготувати надзвичайно смачну українську окрошку на кефірі !
Щоб приготувати українську окрошку на кефірі , вам знадобиться:
- картопля – 2-3 шт.
- свіжа зелень ( зелений лук , кріп , петрушка) – за смаком
- курячі яйця – 2 шт.
- огірки – 2-3 шт.
- редис – 5 шт.
- шинка – 0,5 кг
- кефір – 1 л
- сіль – за смаком
Як приготувати українську окрошку з кефіром :
1 . Насамперед необхідно відварити картоплю. Для цього беремо 2 великих чи 3 маленькі картоплини , ретельно промиваємо їх , а потім поміщаємо в посудину з водою. Відварюємо картоплю “в мундирі” до готовності , після чого викладаємо її на окрему тарілку і даємо як слід охолонути.
2 . Паралельно з картоплею ставимо відварюватися і курячі яйця: також промиваємо їх, після помістимо в невелику ємність з підсоленою водою і відварюємо круто ( тобто не менше 10-12 хв. , Після того як закипить вода) , після чого відразу ж поміщаємо їх під холодну воду (нехай поки остигають ) .
3 . У цей час займемося підготовкою інших інгредієнтів . Отже , дуже ретельно промиваємо під проточною водою всі овочі і зелень (огірки , редис , петрушку , кріп і зелену цибулю) . Після цього даємо овочам висохнути на паперовому рушнику .
Огірки і редис нарізаємо невеликими шматочками ( кубиками або брусочками , як вам більше подобається) , ну а зелень просто дрібно подрібнюємо ножем.
4 . Уже остиглу картоплю очищаємо від шкірки , а потім нарізаємо середніми скибочками. Після цього повертаємося до відварених яєць : очищаємо їх шкаралупи , після чого також нарізаємо невеликими шматочками (як редис і огірки) . Аналогічним чином нарізаємо і шинку .
5 . Тепер беремо зручну глибоку посудину (невелику каструльку або просто досить глибоку миску ) і змішуємо в ній всі підготовлені інгредієнти , після чого заливаємо їх літром свіжого кефіру і перемішуємо. Пробуємо нашу українську окрошку на смак ( при необхідності досолюємо і , якщо є бажання , додаємо чорний мелений перець).
Їсти готову окрошку можна відразу ж після приготування , проте їй все ж краще якийсь час постояти в холодильнику. А ще ви можете подавати готову страву з льодом – це дуже цікаво і незвично!
Приємного всім апетиту!