
А ось і він – давно обіцяний і тому дуже довгоочікуваний. Французький. Цибулевий. Суп. Густий, з дуже насиченим смаком, з грінкою і запеченим сиром зверху. Смааачнииий. Правда, на мій смак, цей суп краще подавати невеликими порціями – грамів по 200. Аж надто насичений смак.
До речі, для фінального запікання супу з сиром зовсім не обов’язково шукати горщики – для цих цілей цілком підійдуть керамічні або порцелянові порційні супниці.
Інгредієнти на 4 порції:
- 500 г цибулі (вже очищеної)
- 3-4 зубчики часнику
- 70 г топленого вершкового масла
- 1 ст.л. цукру
- 150 мл білого сухого вина
- 1 л курячого бульйону
- сіль за смаком
- 1 багет
- 100 г напівтвердого сиру
Цибулю нарізаємо на тонкі півкільця.
У товстостінній каструлі на середньо сильному вогні розтоплюємо вершкове масло. Кладемо цибулю і дрібно нарізаний часник і смажимо, помішуючи, близько 10 хвилин, поки цибуля не придбає коричневий відтінок і не карамелізується (не плутати з підгоранням!). У процесі потроху підсипаємо цукор.
Зменшуємо вогонь практично до мінімуму і смажимо цибулю, періодично помішуючи, ще 20-25 хвилин.

Вливаємо в каструлю вино і бульйон, доводимо до кипіння на сильному вогні, потім зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо, не накриваючи кришкою, близько години.

За цей час рідка частина супу повинна уваритися, а сам суп, відповідно, стати більш густим.
Готовий суп приправляємо за смаком сіллю, при необхідності додаємо трохи цукру.
Поки суп вариться, нарізаємо багет на скибочки товщиною близько 1-1,5 см, кладемо на деко, скроплюємо оливковою олією і підсушуємо в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 5-6 хвилин.
Суп розливаємо по супицях, зверху в кожну кладемо по 1-2 грінки (залежно від діаметра) і посипаємо тертим сиром.

Відправляємо в духовку і запікаємо 5-7 хвилин, поки сир не розплавиться і не придбає рум’яну корочку.
Подаємо.

Смачного!
Leave a Reply