
Дзадзики або цацики – це грецький соус на основі густого йогурту , огірків , часнику і зелені. Він володіє прекрасним освіжаючим смаком , що просто неоціненно в спекотну літню погоду ( а літо , до слова , не за горами ) . Дзадзики може подаватися і як макательний соус до овочів і різних грінків , хліба і крекера , і як у якості соусу до гарячих страв з риби , птиці і м’яса. Він шалено хороший з картоплею , запеченою в духовці прямо в шкірці.
Орієнтовний час приготування: 25 хвилин + час на охолодження
Інгредієнти на 3-4 порції:
- 300 г дуже густого ( “грецького ” ) йогурту без добавок *
- 1 довгий тепличний огірок середніх розмірів (близько 250 г)
- 3-4 гілочки кропу
- невелика жменя листя м’яти
- 2 зубчики часнику
- 2 ч.л. лимонного соку
- 2 ч.л. оливкової олії
- сіль за смаком
* Якщо у вас немає “грецького йогурту ” , ви можете відважити на ніч в марлі звичайний натуральний йогурт – з нього стече зайва рідина і до ранку він стане густим. При цьому враховуйте , що при відважуванні йогурт втрачає близько половини своєї ваги – тобто для отримання 300 г густого йогурту вам необхідно відважити близько 600 г звичайного .
Якщо ви готуєте цацики в жарку погоду – відважувати краще в холодильнику , інакше продукт може створожится – в коментарях вже є сумний приклад.
Огірок розрізаємо навпіл уздовж , очищаємо від шкірки , прибираємо ложкою насіння. М’якоть нарізаємо на дрібні шматочки , змішуємо з 1 / 2 ч.л. солі і кладемо в друшляк. Залишаємо на 15-20 хвилин – за цей час з огірків стече зайва рідина , яка не потрібна в соусі.
Дрібно рубаємо зелень – повинно вийти близько 1 ст.л. кропу і 1 ст.л. м’яти.
Часник тремо на дрібній терці, кладемо в миску, додаємо зелень, йогурт, масло, лимонний сік і злегка віджаті огірки що стекли.При необхідності додаємо солі.
Перемішуємо і ставимо в холодильник хоча б на годину, щоб смаки інгредієнтів встигли змішатися.

Смачного!
Leave a Reply