
Якщо віддаєте перевагу вегетаріанській їжі, тоді даний рецепт те, що вам треба! Домашній майонез зі сметани – це чудова суміш без яєць, з найпростіших продуктів і спецій. Даний кулінарний шедевр, просто універсальний і підходить для заправки практично всіх страв з м’яса, птиці, риби, дичини, морепродуктів, випічки або інших апетитних страв. Не варто забувати також про те, що він буде приготовлений вашими дбайливими ручками без різних хімічних добавок, яких дуже багато в магазинних майонезах! Смачно, швидко, недорого і корисно!
- Сметана (20-25% жирності) 250 мілілітрів
- Масло рослинне (рафіноване) 80 мілілітрів
- Порошок гірчичний 1/2 чайної ложки
- Перець чорний мелений 1/2 чайної ложки
- Куркума 1/2 чайної ложки або за смаком
- Сіль 2/3 чайної ложки
- Мед 1 столова ложка
- Сік лимонний 1 столова ложка
- Оцет яблучний 1 чайна ложка
- Асафетида (сушена мелена) за смаком
Для початку вливаємо в миску потрібну кількість сметани і лимонного соку. Акуратно перемішуємо їх до однорідної консистенції і залишаємо в такому вигляді на 15 хвилин, щоб дані інгредієнти вступили в реакцію один з одним.
Після цього додаємо туди гірчичний порошок, чорний мелений перець, куркуму, сіль, мед, яблучний оцет і трохи асафетиди. Далі збиваємо все віночком до однорідності, одночасно вливаючи в миску тонкою цівкою рослинну рафіновану олію.
Працюємо кухонним приладом без зупинки, поки суміш не придбає густу, в’язку структуру. Потім затягуємо посуд з готовим майонезом поліетиленовою харчовою плівкою і ставимо його в холодильник на 15 – 20 хвилин, щоб став більш щільним, а потому необхідний час використовуємо його за призначенням.

Домашній майонез зі сметани після приготування настоюють і подають в охолодженому вигляді. Його сервірують в соуснику або доповнюють ароматною сумішшю улюблені страви. Ця смакота підходить для страв з м’яса, риби, птиці та морепродуктів.

Також такий майонез – ідеальна заправка для салатів, бутербродів і піци. Насолоджуйтесь смачною і простою їжею!
– Замість гірчичного порошку можна використовувати чисту рідку гірчицю без наповнювачів;
– Прекрасна заміна звичайної солі – чорна, вона солоніша, містить великий відсоток таких корисних речовин як йод, калій, залізо, підвищує вмісту натрію в крові, знімає печіння в грудях, покращує зір, стимулює кишечник і його перистальтику, а також діє як легке проносне;
– Набір спецій непринциповий, використовуйте будь-які, які підходять для соусів, наприклад, часникові гранули, мускатний горіх, сушений лимонник та інші;
– Такий майонез треба зберігати в герметичній упаковці в холодильнику не більше 3-х днів, після цього він злегка втрачає свої смакові якості;
– Альтернатива меду – цукровий пісок;
– Дуже часто всі інгредієнти змішують за допомогою погружного або стаціонарного блендера;
– За бажанням перед сервіровкою в такий майонез можна додати вичавлений через прес часник або свіжу дрібно нарізану зелень кропу, петрушки, кінзи, базиліка, а також зеленої цибулі;
– Якщо майонез вийшов занадто рідкий, додайте ще трохи олії і повторно збийте все до густоти.
Приємного апетиту!
Leave a Reply