
В італійській кухні незмінним супутником будь якої пасти є соус. Ця начинка визначає смак страви. Гурмани впевнені, що саме соус є серцем пасти, без якого воно не може існувати.
Соуси готують з м’яса, овочів, морепродуктів, анчоусів, сиру, яєць і зелені. Але існують основні інгредієнти, які є основою будь-якої начинки. Це оливкова олія (найчастіше першого віджиму), часник, базилік, перець чилі, чорний мелений, орегано і мускатний горіх, твердий сир пармезан.
Кілька порад
Часник для соусу краще нарізати (вичавлювати) і додавати в блюдо в процесі приготування, а не смажити окремо.
Рідкі види соусу підходять до пористої пасти, а густі заправки прекрасно розподіляються з короткою пастою.
Довгі сорти пасти добре поєднуються з ніжною консистенцією соусу, а шматочки овочів, морепродуктів і м’яса чудово підійдуть до короткої пасти з великими отворами.
Топ-6 найпопулярніших соусів для пасти
Болоньєзе – густий соус з м’ясного фаршу з помідорами
Інгредієнти:
- Яловичий фарш 250 г
- Свіжі помідори 8 шт.
- Часник 1 великий зубчик
- Тертий пармезан 100 г
- Вино червоне 0,5 склянки
- Базилік, орегано, чорний перець за смаком
Яловичий фарш обсмажте на сковороді на оливковій олії. Влийте вино і розімніть грудочки. Необхідно, щоб рідина випарилася. Далі додавайте нарізані кубиками помідори. Бажано помідори попередньо обшпарити окропом і зняти з них шкірку. Не варто для соусу використовувати концентровану томатну пасту. Краще свіжі помідори. Все перемішайте і тушкуйте на повільному вогні близько 25-30 хвилин. Після цього додайте подрібнений часник, базилік, орегано, чорний перець. Потомити близько 10 хвилин. Пармезаном посипте в останню чергу, коли паста і соус вже будуть на тарілці.
Карбонара – соус зі шматочками бекону
інгредієнти:
- Бекон 200 г
- Часник 1 великий зубчики
- Вершки 10% 4 ст. л.
- Пармезан тертий 50 г
- Жовтки 6 шт.
- Чорний перець за смаком
- Оливкова олія для обсмажування
Бекон наріжте соломкою і обсмажте на невеликій кількості оливкової олії. Додайте до м’яса подрібнений часник в самому кінці. Жовтки збийте разом з вершками. Їх необхідно буде влити тонкою цівкою в щойно зварену пасту. Важливо, щоб яйця згорнулися. Розкладіть по тарілках, присипте смаженим беконом, чорним перцем і пармезаном.
Соус з томатами і морепродуктами
Інгредієнти:
- Морський коктейль (на ваш смак) 350 г
- Свіжі помідори 8 шт.
- Часник 2 зубчики
- Петрушка 1 пучок (невеликий)
- Перець чилі за смаком
- Біле вино 2 ст. л.
- Оливкова олія за смаком
У киплячій воді відваріть морепродукти протягом 2 хвилин, в цьому ж бульйоні можна зварити пасту. Зелень петрушки і часник подрібніть, додайте трохи солі і оливкового масла. Розминайте їх, поки не з’явиться сік. М’якоть помідорів обсмажте на сильному вогні протягом 1 хвилини, додайте вино і перець чилі за смаком. Протушкувати їх вже на повільному вогні близько 7 хвилин. Потім закладайте суміш з часнику і зелені і томіть 3 хвилини. Розложіть по тарілках пасту, полийте томатним соусом і викладіть зверху морепродукти.
Соус сирний з кабачками
Інгредієнти:
- Сир горгонзола 150 г
- Кабачок 1 шт.
- Вершки 10% 200 мл.
- Кріп середній пучок
- Пармезан тертий за смаком
Кабачки наріжте півколом і трохи обсмажте. В кінці готування додайте сіль і подрібнений кріп. Сир наріжте кубиками, і поки вариться паста (пені), розчиніть його в гарячих вершках. Для сирного соусу вибирайте такі сорти сиру, які добре плавляться: Бофор, канталь, горгонцола, пармезан або грана, емменталь і т.д. Різні сорти можна поєднувати один з другим. Подавати макарони потрібно розкладеними на тарілках, зверху политих сирним соусом, кабачками. Фінально потрібно присипати блюдо пармезаном.
Грибний соус
Інгредієнти:
- Печериці свіжі 300 г
- Свиняча грудинка 150 г
- Пармезан тертий 4 ст. л.
- Вершки (20%) 300 мл
- Мускатний горіх 1 ч. л.
- Сіль, чорний перець за смаком
Грудинку наріжте соломкою, а гриби кубиками. Обсмажте грудинку до золотистого кольору. Окремо від м’яса обсмажте гриби, поки рідина не випарується, присоліть їх і потім додайте м’ясо. Все перемішайте. Поки готуються макарони, підігрійте вершки і перед їх закипанням введіть тертий пармезан і мускатний горіх. Все добре перемішайте і вимкніть вогонь, коли вершки стануть густими. Розкладайте пасту на тарілки, поливайте вершковим соусом і укладайте зверху гриби з грудинкою.
Песто
інгредієнти:
- Олія оливкова ст. л.
- Базилік 1 пучок
- Часник 1 зубчик
- Горіхи кедрові 40 г
- Сир пармезан тертий 50 г
- Сіль за смаком
Покладіть в блендер базилік, часник і кедрові горіхи, добьте трохи солі і влийте оливкове масло.Подрібніть до стану пюре. Добавте сир і знову перемішайте.
Порада
Коли готуєте пасту, киньте її на друшляк і не промивайте водою. Відразу розкладайте на тарілки і заправляйте будь-яким вашим улюбленим соусом.
Leave a Reply