Останнім часом я страшенно зледащіла – майже в усі бісквітні торти у мене йшли бісквіти (якщо їх можна так назвати), приготовлені на соді. Ще б – часу затрачаєш мінімум, проблем ніяких немає, піднімаються вони гарантовано. Але ось одна біда – смак не той. А от справжній бісквіт, приготований на основі збитих білків – це зовсім інша справа. Він легкий, повітряний і дуже ніжний. Правда терпіння вимагає побільше, але проте …
Інгредієнти для бісквіта:
- 180 г цукру
- 150 г борошна
- 4 яйця
- 1 ч.л. ванільного цукру або щіпка ваніліну
Відокремлюємо білки від жовтків.
Починаємо збивати білки на найменшій швидкості міксера. Повільно, по одній ложці додаємо цукор і всипаємо ваніль. Збиваємо до жорстких піків.
Коли білкова маса стане білою і досить щільною, так само по ложці додаємо жовтки, продовжуючи при цьому збивати.
Прибираємо міксер і починаємо просівати в миску з білками муку, акуратно вимішуючи ложкою у напрямку знизу вгору.
Готове тісто виливаємо у форму (для мене ідеальним 21-23 см, так бісквіт виходить більш високим). Дно бажано застелити кружечком з пергаментного паперу. Борти не змащувати.
Відправляємо бісквіт в розігріту до 190-200 градусів духовку на 20-25 хвилин.
Головне правило при випічці бісквіта – не відкривати дверцята духовки – інакше опаде. Я своїм домочадцям наказала ще і не тупати на кухні і не розмовляти голосно. Коли підійде час, виймаємо форму і перевертаємо бісквіт на тарілку (решітку, рушник) і даємо охолонути.
При дотриманні всіх правил бісквіт виходить високим і дуже повітряним. Він може стати прекрасною основою для тортів, тістечок і десертів.
Якщо вказану кількість продуктів пекти у формі діаметром 21 см, бісквіт легко розрізається на 3 досить пристойних коржа.