Опис: Це дуже смачний хліб! Тоненька скоринка, пористий м’якуш, виразний сирно-перцевий смак. А які аромати витають по будинку!
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне (450-500 р.)
- Вода – 310 г
- Дріжджі (сухі активні) – 2,5 ч. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Перець чорний (мелений, 1-2 ч.л.)
- Сир твердий (типу Пармезан, дрібно натертий) – 50 г
- Кунжут (для посипання)
Рецепт
У невеликій кількості (100-150 р.) теплої води (38-43 * С) розвести цукор (1 ч. л.) І дріжджі. Залишити хвилин на 10 до появи характерної “бульбашкової” шапочки.
У миску для замісу просіяти 300 р. борошна, додати сіль, натертий сир, чорний свіжозмелений перець *, що залишилися цукор і воду і підійшли дріжджі.
Перемішати до однорідності лопаткою або міксером на низькій швидкості. Така ось липка субстанція виходить.
_______
* Кількість перцю можна варіювати. Для додання хлібу аромату досить 1 ч. л. без гірки свежесмолотого чорного перцю. Якщо ж взяти 2 ч. л., То багети будуть вже гострими на смак.
Далі додавати борошно, що залишилося невеликими порціями (у мене в цілому пішло 465 р.), вимішуючи руками або міксером з насадкою гак, поки тісто не набуде еластичність і м’якість. Занадто багато борошна додавати не потрібно, щоб не обтяжувати тісто.
У мене відверто слабкий ручний міксер, тому я спочатку працюю хвилин 5-6 з його допомогою, а потім продовжую місити тісто руками, шкодую техніку. Ну і заодно насолоджуюся спілкуванням з “живим” тестом :)На фото: тісто після замісу міксером і по закінченні ручного замішування.
Надати тесту форму кулі, змастити маслом миску, в якій воно буде підходити, покласти в неї тісто.
Миску затягнути харчовою плівкою і залишити для підйому в теплому місці до збільшення тесту в два рази. У мене за годину з невеликим воно виросло ось так.
Підійшло тісто розділити на дві частини і кожну формувати окремо.
Готові багети помістити на присипану борошном лляну тканину. Це в ідеалі, у мене замість тканини – папір для випічки, на ній і переношу згодом на деко. Залишити підходити хвилин на 40. Через 20 хвилин включити розігріватися духовку, t 175 ° С.
Через 40 хвилин після початку остаточної розстойки змастити багети водою, обсипати кунжутом і зробити косі надрізи під кутом 45 °.
Дати постояти ще 5 хвилин і поставити випікатися на середній рівень духовки. Випікати з парою * 20-25 хв. до золотисто-коричневої скоринки.
Я один раз перевернула деко на 180 °, щоб багети пропеклися рівномірно.
Готовий хліб остудити на решітці.
На фото: багети до і після остаточної розстойки і з печі._____
* Поставити на дно духовки форму для випічки, в яку покласти кілька кубиків льоду.
Приємного апетиту!