Хліб на заквасці в хлібопічці

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 голосов, средний: 4.00 из 5)
Loading...
Хлеб на закваске в хлебопечке 4

Нещодавно наше сімейство стало щасливими володарями дивного кухонного приладу «Philips» HD9046 / 90, який допомагає готувати божественну випічку з найпростіших продуктів. І сьогодні я із задоволенням представляю вашій увазі найпростіший, але дуже апетитний хліб на заквасці в хлібопічці, який не йде ні в яке порівняння з магазинними варіантами!

  • Борошно пшеничне 300 грам
  • Борошно житнє 300 грам
  • Закваска 300 грам
  • Сіль 1,5 чайної ложки
  • Молоко незбиране пастеризоване 200-220 мілілітрів
  • Масло рослинне 1,5 столові ложки

1416909314112c48e38
Для початку викладаємо на кухонний стіл всі продукти, які знадобляться для приготування випічки, і даємо їм зігрітися до кімнатної температури, на це піде приблизно 50 – 60 хвилин. Тим часом просіваємо в глибоку суху миску потрібну кількість пшеничного, а також житнього борошна, щоб вони підсушились, стали більш пухкими і позбулися від сміття будь-якого виду. Потім уважно читаємо інструкцію хлібопічки, так як особливості у кожній торговій марці індивідуальні і в них можуть бути присутніми або відсутніми деякі режими, в моєму варіанті буде використовуватися машинка торгової марки «Philips» HD9046 / 90.
14169093141136f23a3
Після цього змащуємо лепістки для збивання тіста половиною столової ложки рослинної олії. Далі за допомогою мірного стакана вливаємо в чашу кухонного приладу потрібну кількість цільного пастеризованого молока й закваски. Туди ж всипаємо трохи солі, а потім два види просіяного борошна: пшеничне та житнє.
1416909314104a820fb


Потім прикриваємо кухонний прилад щільно прилягаючою кришкою і вставляємо його штекер в розетку. Коли табло засвітиться, встановлюємо на ньому «Індивідуальний режим» і виставляємо заміс 10-15 хвилин, потім розстойка 20 хвилин, потім знову заміс 10 хвилин, розстойка 2 години, знову заміс 10 хвилин і розстойка, але вже на 1-1,5 години . Якщо ваша хлібопічка не має такого режиму, тоді підійде інший, наприклад для «LG» – «Основний» або «Житній хліб», а для «Panasonic» – Французький хліб.
1416909314215a47280
Після останнього настоювання, коли колобок з тіста сформується, видаляємо з чаші лепістки для замісу, вливаємо туди залишившеся рослинне масло і включаємо функцію «Випічка» на 45-50 хвилин, плюс за бажанням додаємо режим «Середня корочка», якщо звичайно такий є в наявності . Через потрібний час, коли диво-машинка відключиться, оповіщаючи про це клацанням або дзвінким сигналом, піднімаємо кришку і дуже дбайливо піддягаємо чашу з готовим хлібом кухонними прихватками.
141690931498690b5f9
Переміщаємо її на обробну дошку, попередньо покладену на стільницю, і даємо випічці можливість злегка охолонути протягом 15-20 хвилин. Потім скориставшись дерев’янною кухонною лопаткою, піддягаємо готовий хлібець, перекладаємо його з чаші на обробну дошку і вкутуємо в вафельний або будь-який інший тонкий рушник, так щоб залишилася щілина шириною не менше 4-5 сантиметрів, а можна і більше. Залишаємо його в такому вигляді на кілька годин до повного охолодження і потім дегустуємо!
Хліб на заквасці в хлібопічці після приготування повністю остуджують, викладають на обробну дошку, нарізають порційними шматочками товщиною в 1-1,5 сантиметра і сервірують до столу в якості чудового доповнення до перших або других гарячих страв. Також з такої випічки виходять непогані грінки, бутерброди, тости і навіть сухарики. Структура у такого хліба пухка, пориста, а після охолодження розсипчаста і ніжна. По-домашньому смачно, недорого і корисно! Насолоджуйтесь і будьте здорові!
– Дуже часто такий хліб випікають з різними добавками: сиром, смаженою цибулею, грибами, ковбасними виробами, відвареним м’ясом, смаженим салом, сушеними або свіжими травами, меленим часником, а також пряними спеціями;
– Гарячий хліб не можна відразу класти в пакет, від цього він змокне, відволожиться і швидко зіпсується;
– Альтернатива рослинній олії – розтоплене вершкове масло, від цього випічка вийде більш ніжною;
– Як приготувати вічну закваску? Змішуємо в скляній банці 100 грам просіяного пшеничного борошна і 100 мілілітрів очищеної води кімнатної температури, повинна вийти пастоподібна маса, що нагадує сметану. Накриваємо її вологим кухонним рушником, ставимо в тепле місце без протягів і, періодично помішуючи, настоюємо  там 24 години, за які маса почне злегка пузиритися. На другий день додаємо туди ще по 100 грам води і борошна і залишаємо в теплі на чергову добу. У третій день замість маленьких бульбашок з’явиться вже досить пристойна піна у вигляді пишної шапки, знову підгодовуємо закваску тією ж кількістю рідини і борошна, перемішуємо, а потім настоюємо стільки ж, як і в попередні дні. На четверту добу закваску можна розділити на 2-ві рівні частини з однієї зробити хліб, а другу почати підгодовувати і настоювати.
1416909314281d72ea854f6
Смачного!

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!