Шу – це маленькі круглі тістечка з заварного тіста. Рецепт, який я пропоную вам сьогодні, складені – у ньому два креми і самі шу покриті кракеліном – хрустким шаром з штройзельного тіста. Якщо вам страшно братися за все відразу, ви можете залишити один крем і зробити шу без кракеліна. Але в такому складі ці тістечка просто чудові.
Малину в кремі ви можете замінити на вишню – це теж буде відмінним смаковим поєднанням.
Інгредієнти на 50 міні-тістечок:
Для заварного тіста:
- 200 мл води
- щіпка солі
- щіпка цукру
- 100 г вершкового масла
- 140 г борошна
- 4 яйця С-1
Для кракеліна:
- 70 г цукру
- 70 г борошна
- 65 г вершкового масла кімнатної температури
Для заварного крему:
- 4 жовтки
- 80 г цукру
- 50 г борошна
- 330 мл молока
- 65 г вершкового масла
- 1 ч.л. ванильної есенції
- 60 г білого шоколаду
Для малинового крему:
- 400 г малини (розморозити, сік не зливати)
- 100 г цукру
- сік 1/2 лимона
- 2 ст.л. кукурудзяного крохмалю
- 3 жовтки
Готуємо заварне тісто.
Вливаємо в каструльку воду, кладемо сіль, цукор і нарізане на шматочки масло.
Ставимо на середній вогонь і готуємо, поки масло не розтане. Знімаємо з вогню і вмішуємо борошно.
Повертаємо на плиту і варимо, постійно помішуючи, поки тісто не скачається в кулю, а на дні не почне утворюватися скоринка, близько 2-3 хвилин.
Знімаємо каструлю з вогню, перекладаємо тісто в миску. По одному додаємо яйця, розмішуючи після кожного до повної однорідності лопаткою. Якщо ви використовуєте стаціонарний міксер, мішайте на найнижчих швидкостях, звичайний міксер з віночками не підходить. Постійно стежте за консистенцією – тісто не повинно стати занадто рідким. Щоб підстрахуватися, останнє яйце краще збити виделкою і додавати частинами. Тісто має бути гладеньким.
Перекладаємо його в кондитерський мішок із звичайною круглою насадкою діаметром 10-11 мм.
Готуємо кракелін. Для цього розтираємо масло з борошном і цукром до стану м’якого тіста.
Розкачуємо тісто між двох шарів пергаменту до товщини близько 1,5-2 мм.
Кладемо в морозильну камеру.
Готуємо малиновий крем.
Жовтки збиваємо з половиною цукру і крохмалем до посвітления маси.
Малину протираємо через сито. Має вийти близько 200 г пюре. Додаємо в нього половину цукру і лимонний сік, ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню.
Постійно помішуючи віночком, вливаємо малинове пюре в жовткову масу. Повертаємо назад в каструлю і знову ставимо на вогонь. На невеликому нагріванні, постійно помішуючи, варимо крем до загустіння.
Перекладаємо в миску, накриваємо харчовою плівкою так, щоб вона стикалася з поверхнею крему. Повністю охолоджуємо.
Готуємо заварний крем.
Жовтки збиваємо з цукром дочиста.
Додаємо борошно і ще раз збиваємо. Доводимо до кипіння молоко. Тонкою цівкою вливаємо в яєчну суміш, не припиняючи збивати. Переливаємо в чистий кухлик і ставимо на середній вогонь.
Варимо, постійно помішуючи віночком, поки суміш не загусне.
Знімаємо ківш з вогню. По парі кубиків додаємо вершкове масло, добре розмішуючи після кожного додавання. Потім додаємо ванільну есенцію і дрібно нарізану шоколад і розмішуємо до його розчинення.
Перекладаємо крем в миску. Накриваємо поверхню харчовою плівкою і ставимо в холодильник.
На деко, застелене пергаментом або силіконовим килимком відсаджувати шу діаметром близько 3,5 см.
Виймаємо з морозилки розкатаний кракелін. Даємо полежати пару хвилин при кімнатній температурі, потім вирізаємо кружки діаметром трохи більше відсажених шу. Кладемо по кружечку на кожне шу і злегка притискаємо.
Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо до готовності і золотистого кольору, близько 30-35 хвилин.
Охолоджуємо. З кожної булочки зрізаємо верхню третину. Наповнюємо тістечка спочатку малиновим кремом.
А потім заварним.
Накриваємо зрізаними кришечками.
Подаємо.
Приємного чаювання!