Давненько у нас не було випічки з кремом. Я, наприклад, вже навіть скучила за нею 🙂 Тому не буду більше тягнути – даю рецепт нових ароматних і дуже смачних капкейків. У них об’єднується аромат апельсина і два види шоколаду – білий і гіркий. У сумі виходить дуже вдале поєднання – і за смаками, і за текстурою.
Я додала в свій крем трохи помаранчевого гелевого барвника. Ви, зрозуміло, можете обійтися і без нього – у вас вийдуть кекси з білим кремом з невеликими вкрапленнями помаранчевої цедри.
Інгредієнти для апельсинових капкейків з шоколадом на 12 штук:
Для кексів:
- 100 г вершкового масла кімнатної температури
- 180 г цукру
- 4 жовтки
- 1 середній апельсин
- 250 г борошна
- 1/2 ч.л. розпушувача
- 1/4 ч.л. солі
- 1/4 ч.л. соди
- 100 г сметани або кефіру
- 100 г шоколаду (50 г гіркого, 50 г білого)
Для італійського вершкового крему:
- 2 білка від яєць С-1 або Д-1
- 90 г цукру
- 30 мл води
- 275 г вершкового масла кімнатної температури
- пара крапель оранжевого гелевого барвника
- цедра 1 невеликого апельсина
Приготування апельсинових капкейков з шоколадом:
Готуємо кекси. Масло збиваємо з цукром до кремоподібної консистенції. Додаємо цедру і жовтки, знову збиваємо.
Додаємо половину просіяного з сіллю, содою і розпушувачем борошна, перемішуємо. Додаємо сметану, знову вимішуємо. Додаємо другу половину борошна і замішуємо однорідне тісто.
Шоколад для тіста рубаємо до стану крихти. Додаємо в тісто і перемішуємо.
Розкладаємо тісто по формах і випікаємо в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці до сухого сірника, близько 25-30 хвилин. Виймаємо і Остуджуємо.
Готуємо крем.
Готуємо вершковий крем. 50 г цукру і воду вливаємо в ківш. Цукор, що залишився змішуємо з білками і збиваємо міксером до стану легкої піни.
Ківш з цукром і водою на середній вогонь, доводимо до кипіння і варимо, поки суміш не досягне температури 116-118 градусів (для заміру вам буде потрібно термометр для карамелі). Можна ризикнути і зловити потрібну консистенцію шляхом проби на м’яку кульку: якщо ви капнете сироп в чашку з холодною водою, він застигне в краплю, яку можна розім’яти пальцями. Але з термометром, природно, вірніше.
Знімаємо сироп з вогню. Продовжуємо збивати білки і в процесі тонкою цівкою вливаємо гарячий сироп. Збиваємо до щільної блискучої піни, до жорстких піків.
Збиваємо масу, поки вона не прийме кімнатну температуру, близько 5 хвилин. Потім починаємо додавати нарізане на невеликі кубики м’яке вершкове масло, по 2-3 кубика за раз, роблячи невелику паузу після кожного додавання. У підсумку крем повинен стати однорідним, гладеньким.
Додаємо в крем цедру і барвник, вимішуємо.
Кладемо крем в кондитерський мішок з насадкою і викладаємо його на остиглі кекси.
Подаємо.
Приємного чаювання!