ВАРЕННЯ З ЛОХИНИ НА ЗИМУ

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

З лісової або садової – завжди в пошані! Варення з лохини на зиму готувати краще в сезон дозрівання, але запросто можна варити і з замороженої ягоди. Для посилення або зміни смаку можна додавати чорницю, малину або щось ще.

Інгредієнти:

  • Лохина 1 кг.
  • цукор 400 гр.
  • лимонна кислота 1 гр.

Приготування:

Як варити варення з лохини?

1. Простерилизуйте банки будь-Яким способом. Можна над парою або в мікрохвильовці, мені зручніше в духовці. Промийте банки питною содою та ретельно прополощіть. Мокрими поставте в холодну духовку Шийкою вниз, таким чином розкладіть і кришки. Увімкніть на 150 градусів, після Досягнення заданої температури стерілізуйте банки 0,200 – 0,720 10 хвилин, 1л – 15 хвилин, 2л – 20, 3 л – 25 хв.

2. Підготуйте ягоду і цукор.

3. Лохину обов’язково треба перебрати, видалити все сміття, листочки, гілочки, і особливо пом’яту ягоду. Недобросовісні продавці часто змішують залишки не проданої вчасно ягоди з новою партією свіжої. Навіть невелика кількість старої ягоди може зіпсувати все варення і воно скисне. Якщо купуєте, вибирайте уважно, або замовляйте у мене якщо ви знаходетесь у Львові, привожу завжди свіжу ягоду з поля.

4. Чисту ягоду промийте під прохолодною, проточною водою. Дайте воді стекти і тільки потім зважте ягоду, від цього буде залежати витрата цукру. І звичайно спробуйте лохину на смак, у мене була досить солодка.

5. Пересипте Лохину в широку миску або варильний таз. Посуд беріть емальований або з нержавіючої сталі з товстим дном, щоб ягоди не окислювалась. Пересипте цукром і дбайливо перемішайте. На цьому етапі є кілька варіантів. Можна розфасувати в пакетики і заморозити. Залишити на пару годин, щоб ягода пустила сік і зварити з цільною ягодою. Мені подобається інший варіант.

6. Хоч лохина і ніжна ягода, я вважаю за краще її трохи пробити блендером. Подрібнюю не сильно, щоб залишалися великі фрагменти ягоди. У такому вигляді її можна і до чаю подати і використовувати як топінг або як наповнювач в випічку, та й ще багато різних варіантів. Залиште миску на годину на столі, кілька разів перемішайте, щоб цукор розчинився.

7. Потім доведіть на маленькому вогні до кипіння. Постійно помішуйте лопаткою торкаючись дна, щоб цукор не прилип, а повністю розчинився. З моменту закипання засічіть час і варіть рівно 5 хвилин на малому вогні. Не давайте бурхливо закипати, кипіння має бути тихим.

8. В кінці додайте трохи лимонної кислоти, розмішайте. Вона балансує смак, якщо додали більше цукру, запобіжить зацукровуванню. Можна додати свіжий сік лимона або зовсім нічого не додавати, тут справа смаку.

9. З готового варення зніміть піну, її мало, але зняти треба. Гаряче варення буде рідке, з фрагментами ягоди. Ягода вже м’яка і готова.

10. Гаряче варення відразу розлийте в теплі, сухі, простерилізовані банки. Закрутіть стерильними кришками, переверніть. Накрийте теплим і залиште до повного охолодження, потім перенесіть в темне, прохолодне місце. Вийшла баночка 1 л.

Не дивлячись на нетривале варіння, таке варення добре зберігається. Тільки не нехтуйте стерилізацією банок і умовами зберігання. В умовах квартири, краще зберігати в холодильнику. Стандартна пропорція ягоди і цукру 1: 1. Але лохина досить солодка ягода, цукру можна брати в половину менше. Якщо хочете варення більш густе, варіть варення ще 2 рази по 5 хвилин, кожен раз даючи повністю охолонути. Ягоду можна як подрібнити, так і залишити цілісною. Готується варення не більше 2 годин, час вказано з урахуванням охолодження. Зберігати таке варення рекомендують не більше року. Замість цукру можна використовувати цукрозамінник, який не боїться термічної обробки.

З лохини готують

компоти, пастилу і пюре. А скільки видів варення! Поєднують з малиною, чорницею, суницею, полуницею .. А це – просте, швидке варення тільки з лохини.

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ваш email не буде публікуватися.