Сьогоднішній десерт – близький родич французького крем- брюле , але родом з Іспанії , регіон Каталонія (що, в принципі , зрозуміло з назви :)) . Принципова різниця в тому , що крем Каталана (або каталонський крем), на відміну від крем- брюле , що не запікається і готується на молоці , а не на жирних вершках. По суті , це охолоджений заварний крем на жовтках і крохмалі , запечатаний карамельною скоринкою.
Від крем- брюле відрізняється менш стійкою консистенцією , але від цього не менш смачний.
Інгредієнти на 6 порцій:
- 1 літр молока (3-6 %)
- 180 г цукру
- 1 паличка кориці
- цедра одного апельсина
- 25 г кукурудзяного крохмалю ( або вдвічі менше картопляного )
- 7 жовтків
- 6 ч.л. коричневого цукру для карамельної скоринки
Розводимо крохмаль в 150 мл молока. Остальне молоко вливаємо в каструлю, додаємо цукор, зрізану овочечисткою цедру і корицю.
Доводимо до кипіння і вимикаємо.
Жовтки проціджуємо через ситечко і змішуємо віночком з крохмальною сумішшю.
Проціджуємо гаряче молоко і повертаємо в каструлю. При постійному помішуванні віночком тонкою цівкою вливаємо жовткову суміш. Ставимо на невеликий вогонь і, постійно помішуючи, варимо до загустіння. Крем готовий, якщо ви опустили в нього дерев’яну ложку, провели по ній пальцем – і слід залишається чітким досить довгий час.
Будьте уважні: якщо крем перегріти, жовток згорнеться і крем придбає зернисту текстуру.
Розкладаємо крем по порційних креманках.
Повністю охолоджуємо в холодильнику. Перед подачею посипаємо поверхню крему коричневим цукром (звичайний теж підійде) і розтоплюємо за допомогою пальника.
Подаємо.
Приємного апетиту!