Кутя «багата»
Кутя – традиційне блюдо на Святий вечір. Найчастіше кутею починають цю трапезу або завершують її. Про кутю вперше згадується в літописі Повість минулих літ.
Найчастіше кутю готували із зерен пшениці, рідше – з ячменю. А потім почали готувати так само з рису. Всі продукти з яких готується кутя, мають символічне значення. Мак символізує достаток, мед – солодке життя після смерті, зерно – символ воскреслого життя.
Пропоную приготувати кутю з пшениці – дуже ароматну, смачну, ситну. Таку кутю називають «багатою» – вона містить у собі і мак, і горіхи, і родзинки, і мед. Вважається, що чим багатший склад куті, тим краще буде врожай і достаток в сім’ї!
Інгредієнти до рецепту «Кутя з пшениці»:
- Ізюм світлий 100 г
- Мак 100 г
- Мед 3 ст. л.
- Горіхи волоські 100 г
- Пшениця зерна 150 г
- Сіль 1 щіпка
Приготування страви за рецептом «Кутя з пшениці»:
Для приготування пшеничної куті нам знадобиться спеціальна пшениця для куті очищена від лушпиння, мед, мак, родзинки, горіхи, сіль.
Пшеницю відварити до готовності. Очищена в заводських умовах пшениця звариться у вас до готовності приблизно за 1 годину 20 хвилин.
Мак залити 1 склянкою окропу, накрити кришкою. Мак повинен запаритися протягом 30 хвилин.
Тим часом горіхи дрібно порізати і підсмажити 4-5 хвилин на сухій сковороді до появи приємного горіхового запаху.
Ізюм перебрати, залити окропом. Дати набрякнути протягом 10 хвилин.
Обсушити родзинки на паперовому рушнику.
З остиглого маку злити воду і пропустити мак 3 рази через м’ясорубку. Можна використовувати для цих цілей блендер або розтерти мак в ступці. Головне – щоб у процесі утворилося макове молочко.
З’єднати холодну пшеницю, горіхи, родзинки, мак, мед, сіль.
Рівномірно перемішати. Кутя може зберігатися в холодильнику 1-2 дні.
Смачного!
Leave a Reply