Торт квітка з мастики – незабутньо смачний десерт, який підніме настрій всім без винятку. Від випічки ну просто не відвести очей! Крім своєї краси, торт ще підкорить ваші серця своїм смаком і ніжним солодким ароматом охолодженого масляного крему. Хоч на випічку і йде предостатньо часу, але повірте, це того варте! Насолоджуйтесь!
- Борошно пшеничне 120 грам
- Цукор 120 грам
- Яйця курячі 4 штуки
- Цукор 110 грам
- Вода чиста холодна 100 грам
- Масло вершкове 160 грам
- Цукор 130 грам
- Молоко 90 мілілітрів
- Жовток яєчний 1 штука (25 грам)
- Коньяк 1 столова ложка
- Какао порошок – 25 грам
- Цукор ванільний 25 грам
- Зефір маршмеллоу білий 100 грам
- Вода чиста прохолодна 2 чайні ложки
- Кислота лимонна на кінчику ножа
- Пудра цукрова 250 грам
Висипаємо борошно в сито і просіваємо над маленькою мискою. Це необхідно зробити для того, щоб тісто вийшло ніжним і повітряним за рахунок насичення компонента киснем.
За допомогою ножа розбиваємо шкаралупу яєць і відокремлюємо жовтки від білків у різні чисті маленькі миски.
Тепер в першу ємність додаємо 80 грам цукру і, скориставшись міксером, збиваємо інгредієнти на середній швидкості до отримання однорідної світло-жовтої маси.
Яєчні білки теж перемішуємо вінчиком до появи піків. Відразу ж після цього висипаємо в ємність цукор, і продовжуємо збивати все на середній швидкості протягом 1 хвилини до утворення щільної маси.
У велику миску акуратно виливаємо збиті жовтки і перекладаємо яєчні білки. Скориставшись кухонною лопаткою, акуратно перемішуємо компоненти до однорідності. Увага: робимо це, як би піднімаючи масу знизу вгору і до центру ємності.
Тепер висипаємо сюди просіяне борошно і обережно, але ретельно перемішуємо все підручним інвентарем, роблячи кругові рухи. Все, тісто готове! Воно повинно вийти плинним і густим одночасно.
Дно форми для запікання застилямо пергаментом. Тепер виливаємо сюди тісто і розрівнюємо його поверхню лопаткою. Включаємо духовку і розігріваємо її до температури 200 ° С. Відразу ж після цього ставимо ємність на середній рівень і готуємо корж протягом 20-25 хвилин до появи золотистої скоринки. Після закінчення відведеного часу дістаємо форму з допомогою кухонних прихваток і перевіряємо, наскільки добре пропікся корж. Для цього протикаємо його де-небудь посередині зубочисткою і дивимося. Якщо дерев’яна паличка залишилася чистою (без сирого тіста), значить, основа торта готова і можна вимикати духову шафу. Якщо ж ні, тоді варто продовжити час запікання ще на 7-10 хвилин. Наприкінці вимикаємо духовку, а форму залишаємо осторонь на деякий час. Нехай корж злегка охолоне.
Тепер акуратно перекладаємо його на решітку і залишаємо в спокої до тих пір, поки він не стане кімнатної температури.
У маленьку каструлю виливаємо чисту воду і ставимо на великий вогонь. Доводимо рідину до кипіння і відразу ж вимикаємо конфорку.
Переливаємо воду в чисту маленьку миску і висипаємо сюди цукор. За допомогою столової ложки все ретельно перемішуємо до повного розчинення останнього інгредієнта.
В чисту невелику миску виливаємо яєчний жовток і молоко. За допомогою міксера збиваємо інгредієнти на маленькій швидкості до однорідності. Потім проціджуємо масу через сито в чисту суху каструльку і додаємо цукор. Ставимо ємність на маленький вогонь і, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою або віночком, доводимо до кипіння. Увага: не турбуйтеся про те, що жовток може згорнутися. Якщо це робити на дуже маленькому вогні, то нічого такого не станеться.
Отже, після закипання продовжуємо готувати основу для крему ще кілька хвилин, поки з неї не вийде тягуча маса, як згущене молоко. Ось тепер вимикаємо конфорку, а каструлю відставляємо в сторону. Нехай суміш повністю охолоне.
Далі в чисту маленьку миску викладаємо вершкове масло кімнатної температури (для цього краще його заздалегідь дістати з холодильника), висипаємо ванільний цукор і, скориставшись міксером, збиваємо компоненти до утворення однорідної пишної маси.
Тепер невеликими порціями додаємо в ємність 1/2 частину основи для крему і паралельно продовжуємо все перемішувати підручним інвентарем. Потім просіваємо над мискою какао-порошок і, не перестаючи збивати, в кінці вводимо решту масу з жовтка, цукру і молока.
Наприкінці виливаємо сюди коньяк і ще раз все ретельно перемішуємо вінчиком. У нас має вийти пишний однорідний крем ніжно-кавового кольору.
Коли випічка повністю охолоне, викладаємо її на обробну дошку і, скориставшись ножем, розрізаємо вздовж на 2-3 частини. Нижній і верхній коржі (так, де м’якуш) просочуємо цукровим сиропом.
Тепер розміщуємо основу торта на спеціальний піднос або велику плоску тарілку. Змащуємо корж за допомогою кухонної лопатки 1 / 3-1 / 4 частиною крему. Накриваємо основу наступним кружком запеченого тіста і повторюємо все від початку до кінця.
В кінці викладаємо останній корж і обмазуємо торт з усіх боків кремом, що залишився. Ставимо десерт в холодильник настоятися протягом 1 години. А тим часом приготуємо мастику.
У маленьку піалу виливаємо чисту воду і висипаємо лимонну кислоту на кінчику ножа. За допомогою столової ложки все ретельно перемішуємо до однорідності.
Зефір маршмеллоу викладаємо у жароміцну скляну каструльку, заливаємо її лимонною рідиною і ставимо в мікрохвильовку плюс мінус на 1 хвилину. Як тільки компонент почне мякнути і збільшуватися в розмірі, вимикаємо піч.
Відразу ж ретельно перемішуємо його столовою ложкою до утворення однорідної маси. Ще рідке тісто розкладаємо в 5-6 маленьких піал і висипаємо сюди різні харчові фарби. Не зволікаючи, в кожну ємність по черзі невеликими порціями висипаємо цукрову пудру і замішуємо тісто щільне.
Коли воно перестане прилипати до дна і стінок піали, перекладаємо масу на кухонний стіл, заздалегідь притрушений невеликою кількістю солодкого порошку. Продовжуємо ретельно вимішувати мастику, поки вона не стане щільною і еластичною. Увага: за необхідності додаємо в невеликій кількості цукрову пудру. Коли все буде готово, обмотуємо тісто в харчову плівку і кладемо в холодильник настоятися протягом 30-40 хвилин.
Коли торт з мастикою настоятся, починаємо формувати з різнобарвного тіста різні фігурки і декорувати випічку. Для початку дістаємо мастику з холодного місця, звільняємо від харчової плівки і викладаємо на кухонний стіл. З першого шматочка тіста (коричневого кольору), скориставшись качалкою, розгортаємо тонкий корж прямокутної форми. Так як у нас повинен вийти торт квітка, я пропоную зробити підставу десерту у вигляді корзинки. Важливо: для цього необхідно заздалегідь зробити за допомогою твердої і стрічкоподібної лінійки заміри десерту по висоті і довжині окружності.
Тепер нарізаємо тонкий пласт мастики довгими смужками завширшки не більше 1-1,5 і 0,5 сантиметрів. Важливо: обов’язково в процесі формування декорацій для торта використовуємо спеціальні інструменти.
Тонкі смужки мастики відрізаємо по висоті торта. У мене виходить, приблизно 20-25 штук.
Потім починаємо плести корзинку з великих і поменше стрічечок.
У нас повинна вийти ось така основа для торта.
Тепер акуратно загортаємо її в качалку і дістаємо з холодильника торт.
Накладаємо корзинку на стінки випічки. А щоб мастика добре трималася, за допомогою кондитерської кисті змащуємо її краї звичайною водою.
Потім починаємо формувати з залишившогося тіста різнокольорові квіти, пелюстки, стебла і за бажанням бантики.
Наприкінці декоруємо торт і можемо подавати до святкового столу.
Торт квітка з мастики виходить дуже смачним і одночасно красивим. Ним можна прикрашати десертні святкові столи, наприклад, весільні, ювілейні, а також Дні Народження, новорічні свята, приготувати випічку до Дня всіх Закоханих і на інші дати. Уже після того, як десерт виявиться на столі, його можна нарізати порційними шматочками і пригощати друзів і сім’ю разом з чаєм або кавою.
– Перед приготуванням крему ванільний цукор краще перетерти в ручній ступці з допомогою маточки. Тобто у нас повинна вийти ванільна цукрова пудра. Тоді крем буде краще збивати і стане пишніше;
– Якщо у вас під рукою не знайшлося спеціальних інструментів для роботи з мастикою, не турбуйтеся. Для вашої творчості також підійдуть кухонні ножиці, звичайна канцелярська лінійка, зубочистка, чайна ложка, ручка без грифеля, маленькі формочки для печива і багато іншого. Підключайте свою фантазію;
– Якщо ви турбуєтеся, що корзинка буде погано триматися на кремовій основі торта, тоді перш ніж декорувати випічку, її можна покрити тонким шаром з мастики. Для цього необхідно розкачати з тіста тонкий пласт і покрити їм десерт, розрівнюючи поверхню і боки торта чистими сухими руками;
– Готову мастику можна зберігати в холодильнику до двох місяців, а в морозильній камері – до шести.
Приємного апетиту!