Для приготування цього торта використовується унікальний сибірський продукт – черемхове борошно , який роблять із сушених ягід черемхи. Це борошно надає випічці насичений шоколадний колір і мигдальний смак. За межами Росії черемхове борошно зустрічається у продажу рідко.
Торт дуже смачний . На мій смак навіть один з найсмачніших серед всіх тортів , які є в блозі.
Інгредієнти на форму 21-23 см ( я пекла в двох формах по 21 см) :
Для тіста:
- 270 г черемхового борошна
- 500 мл молока ( жирність не принципова )
- 6 яєць
- 270 г цукру
- 200 г вершкового масла
- 400 г пшеничного борошна
- 3 ч.л. розпушувача
Для крему:
- 1 кг жирної густої сметани ( 25 % і жирніше )
- 200 г цукрової пудри або більше, якщо хочете більш солодкий крем
Для сиропу:
- 150 г цукру
- 150 мл води
Черемховане борошно просіваємо.
Молоко доводимо до кипіння і заливаємо ним муку. Гарненько розмішуємо і залишаємо остигати до кімнатної температури. Суміш трохи загусне.
Яйця збиваємо з цукром до збільшення об’єму маси в півтора рази.
Додаємо розтоплене і злегка охолоджене вершкове масло, перемішуємо. Додаємо просіяне з розпушувачем борошно і ще раз збиваємо.
Додаємо черемухову суміш і перемішуємо.
Виливаємо тісто у дві змащені форми однакового розміру і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо до сухого сірника, близько 45-50 хвилин.
Поки печуться коржі, готуємо сироп. Змішуємо в кувшині цукор і воду, ставимо на плиту і доводимо до кипіння і розчинення цукру. Знімаємо з вогню і охолоджуємо.
Готові коржі виймаємо з форм і охолоджуємо. Кожен розрізаємо навпіл уздовж – повинно вийти 4 тонких коржа.
Готуємо крем – збиваємо сметану з цукровою пудрою.
Починаємо збирати торт. Кладемо на блюдо один корж. Просочуємо цукровим сиропом і намазуємо сметанним кремом. Повторюємо з іншими коржами, кремом і сиропом.
Обмазуємо кремом боки і верх торта. При бажанні прикрашаємо. Відсадити залишки крему з кулінарного мішка з насадкою на верх торта, а боки обсипала подрібненими в крихту обрізками коржів (вони вийшли з горбиками, довелося зрізати).
Даємо торту постояти 3-4 години в холодильнику, потім нарізаємо і насолоджуємося.
Приємного чаювання!