Купецька каша – це незабутнє блюдо, яким можна нагодувати все сімейство. Готується воно дуже просто і завжди виходить смачним і дивовижно ароматним. Всі складові обробляються окремо, а в кінці перемішуються до утворення однорідної маси. Саме тому даний рецепт припаде до душі навіть самим молоденьким господаркам, які тільки почали вивчати всю кухню кулінарії. Приємного всім апетиту!
- Крупа гречана 200 грам
- Печериці свіжі 100-250 грам
- Цибуля ріпчаста великого розміру 1 штука
- Яйця курячі 2-3 штуки
- Масло вершкове 50-80 грам
- Масло рослинне для смаження
- Сіль за смаком
- Приправа для грибів за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Викладаємо яйця в маленьку каструлю і заливаємо звичайною холодною водою з-під крана. Ставимо ємність на середній вогонь і чекаємо, коли рідина закипить. Відразу ж після цього засікаємо 10 хвилин і варимо яйця круто.
Після закінчення відведеного часу вимикаємо конфорку і, притримуючи каструлю за допомогою кухонних прихваток, ставимо її в раковину. Включаємо холодну воду в крані і охолоджуємо яйця. Потім чистими руками очищаємо компонент від шкаралупи і викладаємо на обробну дошку.
Скориставшись ножем, дрібно рубаємо яйця кубиками і пересипаємо в чисту тарілку.
Ретельно промиваємо печериці під проточною водою і викладаємо на обробну дошку. За допомогою ножа видаляємо огрубілі місця на капелюшках і ніжках. Потім подрібнюємо гриби шматочками і пересипаємо у вільну тарілку.
За допомогою ножа очищаємо цибулю від лушпиння і ретельно промиваємо під проточною водою. Потім викладаємо компонент на обробну дошку і дрібно рубаємо квадратиками. Подрібнену цибулину пересипаємо в чисту тарілку і на час залишаємо осторонь.
Висипаємо гречану крупу в маленьку миску і заливаємо звичайною теплою водою з-під крана. Чистими руками перемішуємо вміст в ємності і акуратно зливаємо рідину в раковину. Проробляємо цю процедуру кілька разів, поки не посвітлішає вода.
У середню каструлю висипаємо чисту гречану крупу і заливаємо звичайною холодною водою так, щоб рідина покривала компонент рівно на два пальці. Ставимо ємність на середній вогонь і прикриваємо кришкою. Коли вода закипить, зменшуємо вогонь і відварюємо гречку протягом 20-25 хвилин, поки не випарується вся рідина. Відразу ж після цього вимикаємо конфорку, а в каструлю додаємо шматочок вершкового масла. Акуратно перемішуємо все за допомогою столової ложки, накриваємо кришкою і вкутуємо щільним тканинним рушником, щоб з каші не йшло тепло.
Відразу ж після цього в сковороду наливаємо невелику кількість рослинного масла і ставимо на середній вогонь. Коли вміст в ємності добре розігріється, висипаємо сюди подрібнену цибулю. Час від часу помішуючи інгредієнт за допомогою дерев’яної лопатки, обсмажуємо його до ніжно-золотистого відтінку. Потім додаємо в сковороду дрібно рубані гриби. Знову все перемішуємо до однорідності підручним інвентарем і продовжуємо тушкувати все до тих пір, поки не випарується грибна рідина. Тепер обсмажуємо печериці до ніжно-золотистого кольору і вимикаємо конфорку. Увага: якщо в сковороді недостатньо рослинного масла, доливаємо його в тій кількості, в якому ви порахуєте потрібно.
У каструлю з гречкою викладаємо подрібнені яйця і смажені шампіньйони з цибулею. За смаком додаємо сюди сіль, приправу для грибів і чорний мелений перець і, скориставшись столовою ложкою, все ретельно перемішуємо до однорідного стану. Відразу ж після цього скликаємо всіх до обіднього столу.
Подаємо купецьку кашу обов’язково в гарячому вигляді. Для цього висипаємо її в спеціальну тарілку і пригощаємо домочадців разом з різними м’ясними стравами і салатом зі свіжих овочів. Також для краси кашу можна посипати дрібно рубаною зеленню петрушки або кропу, що я власне зазвичай і роблю.
– Купецька каша готується на один раз, так як, полежавши в холодильнику, вона втрачає свої смакові якості. Єдине, що можна зробити, так це не перемішувати всі складові страви, а окремо зберігати їх у прохолодному місці. Уже перед самою подачею все розігріти і перемішати;
– Крім спецій, зазначених в рецепті, в блюдо можна додавати будь-які інші на ваш смак. Наприклад, це може бути «хмелі-сунелі», мелений коріандр і суміш італійських трав;
– Замість печериць в купецьку кашу можна покласти і інші гриби, обрані по вашому розсуду. Головне, щоб вони були правильно оброблені і пройшли процес смаження.
Приємного апетиту!
Leave a Reply