Маринована свинина, запечена в духовці – це смачне, соковите м’ясо, яке буде бажаним на столі не тільки в гарячому, але і в охолодженому вигляді. Приготовлену за цим рецептом свинину можна подати на святковий або буденний стіл з гарніром, а можна просто приготувати з неї бутерброди і взяти їх з собою на пікнік. Адже м’ясо виходить дійсно соковитим, пряним і дуже смачним, тому воно нікого не може залишити байдужим. А ви, спробувавши хоч шматочок, неодмінно знову захочете приготувати свинину по даним рецептом.
- Свинина 800 грам
- Вино біле сухе 200 мілілітрів
- Морква 1-2 штуки (великі)
- Часник 4-5 зубчиків (за смаком)
- Чебрець 1 чайна ложка
- Коріандр 1 чайна ложка
- Базилік сушений 1 чайна ложка
- Орегано 1 чайна ложка
- Лист лавровий 3 штуки
- Перець чорний горошком 6 горошин
- Перець чорний мелений за смаком
- Паприка солодка 2 чайні ложки
- Перець червоний гострий на смак
- Імбир сушений 1 чайна ложка
- Сіль за смаком
Для запікання завжди беріть хороший шматочок свинини, без жил, кісточок і з невеликим жировим прошарком. Перед приготуванням м’ясо очищається від плівочки і жирку, досить просто зрізати все зайве ножем. Потім свинину потрібно промити прохолодною проточною водою і обтерти одноразовими паперовими рушниками.
Покладіть шматочок свинини в глибоку тарілку. Важливо: посуд має бути скляним або емальованим, але ні в якому разі не алюмінієвим. Полийте м’ясо білим вином, а після додайте горошини чорного перцю, чебрець, базилік, лавровий лист, сіль, чорний мелений перець, орегано, коріандр. Руками розітріть спеції по всьому шматочку і гарненько помасажуйте його. Накрийте посуд харчовою плівкою або кришкою, щоб уникнути попадання сміття, і залиште свинину маринуватися протягом 2 годин. За цей час вино зробить м’ясо м’яким, а приправи додадуть пряний смак і аромат. Прибирати в холодильник не потрібно, але якщо ви збираєтеся продовжити процес на цілу ніч, то краще поставити все охолоджуватися.
Поки свинина просочується маринадом, є час підготувати інші інгредієнти. Для початку моркву. Промийте коренеплоди і зніміть з них шкірку. Після чого овочі подрібніть за допомогою терки або просто наріжте тонкою соломкою.
Зубчики часнику відокремте від головки і очистіть від лушпиння, відрізавши кінчики. Для приготування цієї страви, на мій погляд, не важливо те, яким саме чином ви подрібните часник. Можна дрібно накришити його, а можна продавити в спеціальному пресі.
Вийміть мариноване м’ясо, обтрусіть і зітріть зайву вологу і налиплі приправи за допомогою одноразового паперового рушника. Так само злийте маринад з тарілки. Свинину поперчіть знову червоним і чорним перцем, так само сіллю, імбиром і не забувайте про паприку. Поверх всіх приправ обітріть м’ясо часником.
Розстеліть фольгу таким чином, щоб після в неї легко можна було загорнути шматочок свинини. Найкраще викласти два великих листа, накладених один на одного хрестом. На фольгу покладіть терту моркву, а на неї потім мариновану свинину. Загорніть фольгу дуже щільно, пальцями змикаючи краї. Перемістіть загорнутий шматочок м’яса на деко для запікання.
Розігрійте духовку до 200 градусів за Цельсієм і запікайте м’ясо в ній протягом 50-60 хвилин. Але за 10-15 хвилин до повної готовності фольгу зверху потрібно трохи надрізати і відігнути, щоб утворилася невелика дірка. Завдяки цьому м’ясо покриється легкою підсмаженою скоринкою. В кінці готування проткніть свинину ножем або виделкою, якщо з неї випливає прозорий сік, то страва готова, якщо ж сік мутний або рожевий, то слід залишити м’ясо в духовці ще на якийсь час. Важливо: час запікання безпосередньо залежить від розміру шматочка свинячого м’яса, так що, якщо ваш шматок більше, ніж вказано в рецепті, то продовжите загальний час готування.
Запечена в духовці свинина хороша як в гарячому, так і в холодному вигляді. Тому не обов’язково подавати її до столу відразу після приготування. Таке м’ясо набагато краще і корисніше, ніж ковбаса, тому з ним виходять неймовірно смачні бутерброди і салати.
– У деяких рецептах рекомендують так само запікати свинину з цибулею або помідорами.
– В якості маринаду найкраще підходить біле вино, але якщо у вас не знайшлося його під рукою, то можна використовувати бальзамічний оцет або лимонний сік.
– Щоб скоротити час, необхідний для маринування м’яса, можна зробити на ньому невеликі поздовжні надрізи або спочатку брати шматочок меншого розміру.
– Фольгу цілком можна замінити на спеціальний рукав для запікання.
Смачного!
Leave a Reply