Ви вже, напевно, заквасили, засолили і замаринували на зиму апетитні помідори. А чи не забули ви подбати про здоров’я своєї родини і заготовити смачний і натуральний домашній кетчуп на зиму? Він набагато апетитніший, духмяніший і корисніший того, що продається в магазинах. У ньому немає ніяких консервантів і підсилювачів смаку, а ви повністю контролюєте весь процес і точно знатимете як довго він вже стоїть у вас в коморі.
Інгредієнти:
Для соусу
- Помідори червоні 3 кілограми
- Перець болгарський червоний 1 кілограм
- Цибуля ріпчаста 500 грам
- Цукор 10 столових ложок
- Сіль за смаком
- Перець червоний пекучий мелений (чилі) 1 чайна ложка
- Гірчиця суха (порошок) 1 чайна ложка
- Олія рослинна 150 грам
Спеції в мішечок
- Лист лавровий 2 штуки
- Перець чорний горошком 2 щіпки
- Перець запашний горошком 5 штук
- Гвоздика 3 штуки
Інвентар:
М’ясорубка, ніж кухонний, дошка обробна, каструля, марля, дерев’яна ложка, ополоник, скляні банки з кришками, широка воронка.
Приготування:
Крок 1: Готуємо овочі.
Овочі як слід промийте, у помідорів видаліть зелені хвостики і виріжте ущільнення, що залишилися на їхньому місці. Перці розріжте навпіл, щоб було зручніше вирвати серцевину з насінням. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і сполосніть прохолодною водою.
Підготовлені овочі наріжте шматочками середнього розміру, просто щоб було зручніше, і пропустіть їх всіх один за іншим через м’ясорубку. У вас повинна вийти досить рідка томатна кашка.
Крок 2: Підготовляємо мішечок зі спеціями.
Візьміть марлю і розстеліть перед собою невеликий її шматочок. Складіть тканину в кілька разів таким чином, щоб у вас вийшов прямокутник. Тепер в його центр укладіть всі спеції: лаврове листя, горошини чорного і запашного перцю і гвоздику. Заверніть марлю таким чином, щоб у вас вийшов мішечок. Стягніть його горловину кухонною ниткою і перев’яжіть.
Крок 3: Варимо домашній кетчуп.
Каструлю з овочевою кашкою поставте на плиту. Тепер додайте в ваш майбутній соус цукровий пісок, червоний пекучий перець, суху гірчицю і рослинне масло. Посоліть, краще спершу додати близько однієї столової ложки солі, а потім підсипати ще за смаком. Перемішайте, киньте марлевий мішечок зі спеціями і поставте все на вогонь.
Доведіть соус на повільному вогні до кипіння, а після готуйте його протягом 2,5 годин. Не забувайте досить часто його перемішувати, щоб нічого не пригоріло і не зіпсувало смак.
Увага: через 20-25 хвилин після того, як соус закипить, мішечок зі спеціями можна дістати, свою роль він уже виконав.
Крок 4: Консервуємо домашній кетчуп на зиму.
За дві з половиною години домашній кетчуп звариться і буде готовий. Залишиться тільки розлити його по скляних банках (не забудьте простерилізувати їх і кришки теж), щільно закрити, перевернути догори дном і залишити остигати під “шубою” з кухонних рушників на кілька годин.
Зберігати домашній кетчуп потрібно в темному прохолодному місці, а після відкриття в холодильнику.
Крок 5: Подаємо домашній кетчуп на зиму.
Домашній кетчуп використовуйте точно так само, як і покупний, тобто додавайте його в макарони, м’ясні, овочеві страви і так далі, тут все зрозуміло. Такий соус зовсім не небезпечний для вас і ваших близьких, приготований тільки з натуральних овочів і не містить барвників, консервантів і крохмалю, тому їжте на здоров’я.
Смачного!
Поради до рецепту:
– Купуючи спеції, особливо мелену гірчицю, обов’язково звертайте увагу на термін придатності, написаний на упаковці.
– Домашній кетчуп заготовлюйте тільки в баночках невеликого об’єму. Адже після відкриття вона в будь-якому випадку буде зберігатися у вас в холодильнику, нехай краще займає менше місця.
– Іноді зустрічаю таку вигадку: замість марлі спеції кладуть в поліетиленовий пакетик, той в якому ще варяться каші та крупи.