Домашній кетчуп на зиму

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (4 голосов, средний: 4.00 из 5)
Loading...
Домашний кетчуп на зиму 4

Ви вже, напевно, заквасили, засолили і замаринували на зиму апетитні помідори. А чи не забули ви подбати про здоров’я своєї родини і заготовити смачний і натуральний домашній кетчуп на зиму? Він набагато апетитніший, духмяніший і корисніший того, що продається в магазинах. У ньому немає ніяких консервантів і підсилювачів смаку, а ви повністю контролюєте весь процес і точно знатимете як довго він вже стоїть у вас в коморі.

Інгредієнти:

Для соусу

  • Помідори червоні 3 кілограми
  • Перець болгарський червоний 1 кілограм
  • Цибуля ріпчаста 500 грам
  • Цукор 10 столових ложок
  • Сіль за смаком
  • Перець червоний пекучий мелений (чилі) 1 чайна ложка
  • Гірчиця суха (порошок) 1 чайна ложка
  • Олія рослинна 150 грам

Спеції в мішечок

  • Лист лавровий 2 штуки
  • Перець чорний горошком 2 щіпки
  • Перець запашний горошком 5 штук
  • Гвоздика 3 штуки

Інвентар:

М’ясорубка, ніж кухонний, дошка обробна, каструля, марля, дерев’яна ложка, ополоник, скляні банки з кришками, широка воронка.

Приготування:

Крок 1: Готуємо овочі.

befa0b

Овочі як слід промийте, у помідорів видаліть зелені хвостики і виріжте ущільнення, що залишилися на їхньому місці. Перці розріжте навпіл, щоб було зручніше вирвати серцевину з насінням. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і сполосніть прохолодною водою.
Підготовлені овочі наріжте шматочками середнього розміру, просто щоб було зручніше, і пропустіть їх всіх один за іншим через м’ясорубку. У вас повинна вийти досить рідка томатна кашка.

Крок 2: Підготовляємо мішечок зі спеціями.

46b676

Візьміть марлю і розстеліть перед собою невеликий її шматочок. Складіть тканину в кілька разів таким чином, щоб у вас вийшов прямокутник. Тепер в його центр укладіть всі спеції: лаврове листя, горошини чорного і запашного перцю і гвоздику. Заверніть марлю таким чином, щоб у вас вийшов мішечок. Стягніть його горловину кухонною ниткою і перев’яжіть.

Крок 3: Варимо домашній кетчуп.

1ff86e

Каструлю з овочевою кашкою поставте на плиту. Тепер додайте в ваш майбутній соус цукровий пісок, червоний пекучий перець, суху гірчицю і рослинне масло. Посоліть, краще спершу додати близько однієї столової ложки солі, а потім підсипати ще за смаком. Перемішайте, киньте марлевий мішечок зі спеціями і поставте все на вогонь.
Доведіть соус на повільному вогні до кипіння, а після готуйте його протягом 2,5 годин. Не забувайте досить часто його перемішувати, щоб нічого не пригоріло і не зіпсувало смак.
Увага: через 20-25 хвилин після того, як соус закипить, мішечок зі спеціями можна дістати, свою роль він уже виконав.

Крок 4: Консервуємо домашній кетчуп на зиму.

9a510a

За дві з половиною години домашній кетчуп звариться і буде готовий. Залишиться тільки розлити його по скляних банках (не забудьте простерилізувати їх і кришки теж), щільно закрити, перевернути догори дном і залишити остигати під “шубою” з кухонних рушників на кілька годин.
Зберігати домашній кетчуп потрібно в темному прохолодному місці, а після відкриття в холодильнику.

Крок 5: Подаємо домашній кетчуп на зиму.

b41b02

Домашній кетчуп використовуйте точно так само, як і покупний, тобто додавайте його в макарони, м’ясні, овочеві страви і так далі, тут все зрозуміло. Такий соус зовсім не небезпечний для вас і ваших близьких, приготований тільки з натуральних овочів і не містить барвників, консервантів і крохмалю, тому їжте на здоров’я.
Смачного!
Поради до рецепту:

– Купуючи спеції, особливо мелену гірчицю, обов’язково звертайте увагу на термін придатності, написаний на упаковці.

– Домашній кетчуп заготовлюйте тільки в баночках невеликого об’єму. Адже після відкриття вона в будь-якому випадку буде зберігатися у вас в холодильнику, нехай краще займає менше місця.

– Іноді зустрічаю таку вигадку: замість марлі спеції кладуть в поліетиленовий пакетик, той в якому ще варяться каші та крупи.

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!