Кабачкова ікра на зиму

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...
Кабачковая икра на зиму 2

Кабачкова ікра на зиму завжди подобалася мені своїм запашним ароматом і запаморочливо приємним присмаком, але процес її приготування вводив в зневіру. Спочатку нарізка овочів, смаження кожного виду окремо, тушкування, подрібнення, варіння, стерилізація – довго! Давно шукала простий необременяющий і апетитний рецепт, за яким можна зробити все без особливих зусиль, а в результаті отримати саме ту всіма улюблену икорку і знайшла! Спробуйте, може і вам припаде до смаку!

  • Кабачок 3,5 кілограма (в очищеному вигляді 3 кілограми)
  • Морква 500 грам
  • Цибуля ріпчаста 700 грам
  • Масло рослинне 200 мілілітрів
  • Цукор 1 стакан
  • Оцет столовий 9% 1/2 стакана
  • Томатна паста 1 стакан
  • Сіль (за смаком)
  • Перець чорний або запашний мелений за смаком
  • Лист лавра за смаком і бажанням
  • 1415541305502e0b4ac
    В першу чергу за допомогою гострого кухонного ножа очищаємо від шкірки ріпчасту цибулю, моркву і кабачки, в підсумку вага останніх повинна бути не менш і не більше 3-хкілограмм. Промиваємо овочі під цівками холодної проточної води, сушимо паперовими кухонними рушниками, по черзі викладаємо на обробну дошку і нарізаємо невеликими скибочками величиною до 2-3 сантиметрів.
    1415541305643e0826a
    Тепер один за іншим подрібнюємо овочі в глибоку, приблизно 6-літрову каструльку будь-яким зручним способом, наприклад, за допомогою стаціонарної або електричної м’ясорубки або комбайна з дрібною насадкою, а також блендера. Що стосується вибору останнього кухонного приладу, морква в ньому навряд чи дуже добре перемелеться, в цьому випадку краще натерти її на дрібній тертці.
    1415541305354e6591d


    Далі ставимо каструлю з подрібненими кабачками, морквою і цибулею на середній вогонь. Додаємо туди потрібну кількість цукрового піску, рослинного масла, томатної пасти, солі і розмішуємо все дерев’яною кухонною ложкою або лопаткою до однорідної консистенції. Після закипання варимо ікру до повної готовності всіх овочів протягом 2,5-3 годин, під не повністю прикритою кришкою, періодично помішуючи, щоб уникнути пригорання до дна гарячого посуду.
    14155413056150be5e2
    За 10-15 хвилин до закінчення процесу вливаємо в каструлю столовий 9% оцет, кладемо трохи чорного або запашного перцю, лаврового листа, знову все змішуємо і витримуємо на вогні час що залишився.
    1415541305606648bbb
    Поки вариться ікра, оглядаємо півлітрові або літрові скляні банки, а також кришки на наявність тріщин, зазубрин та іржі. Потім ретельно промиваємо їх під водою водою за допомогою звичайної м’якої кухонної губки і харчової соди миючого засобу з мінімальним вмістом хімічних речовин. Після цього кришки кип’ятимо в невеликій каструльці і залишаємо в ній до використання, а банки стерилізуємо будь-яким зручним способом і ставимо на стільницю.
    14155413056975c87a5
    Коли овочі стануть повністю м’якими, а не хрусткими, за допомогою лійки з широким горлом і ополоника розподіляємо ікру по стерилізованим банкам, прикриваємо їх кришками і щільно закупорюємо, якщо вони гвинтові – кухонним рушником, а якщо звичайні з гумкою – скориставшись спеціальним ключем для консервації.
    Потім перевіряємо заготовку на герметичність, тобто перевертаємо її верх дном і дивимося, щоб не виходило повітря! Якщо бульбашки є, закриваємо заготовку більш щільно, якщо ні, тоді ставимо її на підлогу кришечками вниз, закутуємо у вовняну ковдру, так щоб не було щілин, і залишаємо в такому вигляді на 2-3 дні до повного охолодження. Потім відправляємо ікру в прохолодне, добре провітрюване місце, наприклад, комору, підвал, а краще льох.
    Кабачкова ікра на зиму подається кімнатної температури або в охолодженому вигляді як закуска. Ця смакота чудово доповнить будь-які страви, починаючи з запечених, відварених або смажених овочів, каш з різних круп, макаронних виробів і закінчуючи стравами з м’яса, а також птиць. Сервірувати її можна по-різному, в салатниці, порціями на тарілках, в вафельних кошиках або на крекерах, ну а приємніше за все насолоджуватися ікрою разом з шматочком свіжого домашнього хлібця! Готуйте з задоволенням і будьте здорові!
    – Замість магазинної томатної пасти можна використовувати домашню;
    – Дуже часто кількість цибулі збільшують до 1 кілограма, але в цьому випадку краще брати солодкі сорти, наприклад кримську або болгарську;
    – Овочі можна дрібно нарізати, зтушкувати 1 годину, потім подрібнити за допомогою блендера, приправити томатною пастою, сіллю, рослинним маслом, цукром, оцтом, спеціями і готувати ще 1,5-2 години. Після цього розподілити ікру по стерилізованим банкам і законсервувати;
    – Банки можна стерилізувати декількома способами, в мікрохвильовій печі, духовці, кип’ятінням у воді на плиті або обробкою парою;
    – За 15 хвилин до закінчення приготування крім спецій і оцту в каструлю з ікрою дуже часто додають видавлений через прес часник, на вищевказану масу продуктів приблизно від 4 до 8 великих зубчиків і за смаком свіжу подрібнену зелень кропу або петрушки.
    1415541305448b73e57
    Приємного апетиту!

    Готується до: 30 хв
    300 Ккал.

    Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

    3 Kоментарі

    1. я робила ікру по вашому рецепту.певела продукти . дала 1 стакан солі як у рецепті. пересолене

      • Спеції в інгредієнтах – завжди відносні, так як це залежить від уподобання споживача та сорту солі. Завжди потрібно перевіряти на смак. Одного разу мені теж попалась така сіль – що я пересолила, але пішло на ура ). Мені справді прикро що у вас таке сталось. В рецепті опис поправила.

      • Я не найшла в рецепті 1стакан солі,там сіль за смаком….
        Кабачок 3,5 кілограма (в очищеному вигляді 3 кілограми)
        Морква 500 грам
        Цибуля ріпчаста 700 грам
        Масло рослинне 200 мілілітрів
        Цукор 1 стакан
        Оцет столовий 9% 1/2 стакана
        Томатна паста 1 стакан
        Сіль (за смаком)
        Перець чорний або запашний мелений за смаком
        Лист лавра за смаком і бажанням

    Leave a Reply

    Ваш email не буде публікуватися.