Хочете зберегти на зиму кабачки хрусткими та смачними? Тоді цей рецепт точно для вас. Мариновані кабачки виходять дивно апетитними, особливо якщо використовувати молоді овочі. Збережіть на полиці з заготовками трохи сонячного літа, щоб взимку радувати себе і близьких різноманітними соліннями.
Інгредієнти:
Основні
- Кабачки молоді 4 штуки (середні)
- Зелень кропу 2-3 штуки
для маринаду
- Вода чиста 4,5 літра
- Оцет 800 грам
- Цукровий пісок 500 грам
- Сіль 180 грам
- Насіння гірчиці за смаком
- Часник 1-3 зубчики
- Перець запашний горошком за смаком
- Перець чорний горошком за смаком
- Лист лавровий за смаком
- Коріандр за смаком
Інвентар:
Каструля, банки з кришками, ніж кухонний, дошка обробна, рушник вафельний, ополоник, широка воронка.
Приготування:
Крок 1: Готуємо кабачки.
Кабачки беріть тільки ті, шкірку яких ви легко можете подряпати вилкою або нігтем. Промийте овочі дуже ретельно і злегка обсушіть. Чисті кабачки наріжте не товстими кружечками. Не забудьте відкинути убік кінчики, вони нам не знадобляться.
Крок 2: Маринуємо кабачки.
Відразу поставте варитися маринад. Для цього залийте воду в каструлю, додайте до неї всі спеції, крім оцту поки що, не забудьте і про цукровий пісок із сіллю. Доведіть все до кипіння, потім трохи зменшіть вогонь, щоб рідина не вирувала дуже сильно, і залиште все варитися протягом 15-20 хвилин.
В цей же час підготуйте чисті банки і покладіть у них кружечки кабачків так, щоб вони лежали один до одному досить щільно.
Готовий маринад зніміть з вогню, додайте в нього оцет, перемішайте і влийте в банки з кабачками, заповнивши їх по самі горлечка, не залишаючи місця для повітря. Прикрийте заготовки кришками.
Відразу ж перемістіть заповнені банки в каструлю з гарячою водою, не забувши постелити на її дно рушник. Прокип’ятіть заготовки протягом 5-10 хвилин, залежно від розмірів банок. Тобто для півлітрових вистачить 5 хвилин, а от літрові стерилізувати потрібно протягом 10 хвилин.
Після стерилізації відразу ж щільно закрийте або закатайте банки. Укутайте їх в “шубу” з рушників і залиште до повного охолодження. Остигнувші до кімнатної температури банки з маринованими кабачками відправте в прохолодне темне місце до інших заготовок.
Крок 3: Подаємо мариновані кабачки.
Смачного!
Поради до рецепту:– Використовуйте для заготовок тільки джерельну воду або бутильовану, але не з-під крана.- Щоб банки під час заливки в них гарячого маринаду не лопнули, їх краще всього заздалегідь нагріти в духовці або будь-яким іншим, зручним для вас способом.