Овочі з рисом на зиму – це рецепт дуже ситної і смачної заготовки, яка не раз вас виручить. А все тому, що в результаті виходить абсолютно готове блюдо, яке можна подати і самостійно, і як гарнір, в холодному або гарячому вигляді. Тому, закотіть рукави, і поки ще не скінчився сезон заготівель, скоріше приготуйте парочку банок, наповнених рисом з овочами.
Інгредієнти:
- Помідори свіжі 3 штуки
- Перець солодкий 1 штука
- Морква 1 штука (невеликого розміру)
- Кабачок (або цукіні) 1 штука (середнього розміру)
- Рис (зварений до напівготовності) 1 стакан
- Кукурудза 1 штука (необов’язково)
- Оцет яблучний 2 столові ложки
- Олія рослинна опціонально
- Сіль за смаком
- Цукор за смаком (необов’язково)
- Перець чорний мелений за смаком
- Часник 1-2 зубчики
- Цибуля ріпчаста 1 штука
Інвентар:
Глибока сковорода з товстим дном, кухонний ніж, обробна дошка, дерев’яна лопатка, ніж для чищення овочів, скляні банки з кришками, ополоник, велика каструля, кухонний рушник.
Приготування:
Крок 1: готуємо овочі.
Спершу підготуйте овочі. Цибулю і часник очистіть від лушпиння. Цибулю додатково сполосніть холодною водою, щоб було комфортніше з нею надалі працювати. Поріжте зубчик часнику і цибулину на кубики середнього розміру.
Моркву очистіть від шкірки, гарненько промийте теплою водою, а після наріжте кубиками так само невеликого розміру.
Кабачок гарненько промийте. Якщо він молодий, то так і залиште, просто наріжте його кубиками. Якщо ж овоч встиг обрости товстої шкіркою, то її потрібно обов’язково зрізати ножем, а в добавок до цього ще й вичистити з серцевини овоча насіння, а вже потім порізати очищену м’якоть кубиками.
Томати промийте, занурте в киплячу воду на 30 секунд, а потім остудіть, різко перемістивши їх в тарілку з холодною водою і льодом. Завдяки цій операції тепер ви легко очистите помідори від шкурки, зробивши це, поріжте томати кубиками середнього розміру.
Качан кукурудзи попередньо потрібно відварити, а потім зрізати з нього зерна.
Болгарський перець розділіть на половинки, видаліть плодоніжки і серцевину з насінням, а після гарненько промийте овоч. Очищений і вимитий перець поріжте кубиками, так само як і всі інші овочі до цього.
Крок 2: тушкуємо овочі.
У сковорідку налийте рослинне масло, розігрійте його, а потім висипте цибулю з часником і смажте їх на середньому вогні протягом 3-4 хвилин.
Після додайте кубики моркви і кабачка, перемішайте і продовжуйте тушкувати все разом далі ще близько 4-5 хвилин.
Потім до інших овочів висипте помідори, солодкий перець і зерна кукурудзи. Гарненько все перемішайте. Додайте в овочі сіль, цукровий пісок, якщо вважаєте за потрібне, а так само поперчіть блюдо. Продовжуйте варити все на повільному вогні протягом 5 хвилин.
Крок 3: готуємо рис.
Одночасно з овочами приготуйте рис. Спершу гарненько промийте крупу, щоб в готовому вигляді вона залишалася розсипчастою, а потім залийте її водою і відваріть до напівготовності. Тобто рис повинен стати м’яким зовні, але всередині залишатиметься твердим.
Крок 4: готуємо овочі з рисом.
До овочів що готуються в сковороді додайте рис. Гарненько все перемішайте і тушкуйте на повільному вогні ще 2-3 хвилини. Обов’язково спробуйте все на сіль, якщо треба, досоліть блюдо.
Наприкінці влийте до овочі з рисом яблучний оцет і тут же зніміть їх з вогню.
Крок 5: заготовляємо овочі з рисом на зиму.
У стерильні скляні баночки складіть суміш з тушкованих овочів і рису. Заповніть тару тільки до горлечка, так як рис у нас ще не зварений остаточно, і в процесі подальшого готування він ще трохи збільшиться в об’ємі.
Прикрийте банки з заготовками кришками, складіть їх в каструлю, наповнену теплою водою, а дно якої вистелена кухонним рушником. Тепер все це доведіть до кипіння, і на повільному вогні пастеризувати овочі з рисом протягом 30 хвилин.
Після пастеризації тут же щільно загорніть кришки, поставте заготовки догори дном і накрийте пледом або кухонними рушниками. Зняти цю імпровізовану “шубку” можна буде тільки після того, як баночки і їх вміст охолонуть до кімнатної температури.
Заготовлені на зиму овочі з рисом приберіть в прохолодне і недоступне для сонячних променів місце.
Крок 6: подаємо овочі з рисом.
Смачного!
Поради до рецепту:– Замість кукурудзи можна додати стручкову квасолю, порізану на невеликі шматочки, теж виходить дуже смачно.- Подібні заготовки я завжди роблю в баночках невеликого обсягу, щоб зовсім не зберігати їх після відкриття, а тут же з’їсти.
Leave a Reply