Закуски на Новий рік повинні радувати своєю різноманітністю, вони повинні бути не тільки смачними, а й відповідати духу свята. А так як покровителькою наступного року є Червона Вогняна Мавпа, яка відома своєю любов’ю до всього оригінальному і цікавого, то і страви на вашому столі повинні бути незвичайними, що привертають увагу. І чим більше їх буде, тим краще.
Задобріть Мавпу її улюбленими ласощами – бананами. Але просто нарізані фрукти не підійдуть, краще приготуйте з них щось зовсім оригінальне і смачне.
Закуска “Мавпа” з банана і бекону
Складові:
- Бекон – 400 грам
- Банан – 3 штуки
- Масло вершкове – скільки буде потрібно для смаження
Також вам знадобляться дерев’яні шпажки або зубочистки.
1. Банани очистіть від шкірки і поріжте поперек на шматочки товщиною 2-3 сантиметри.
2. Бекон поріжте на смужки так само шириною 2-3 сантиметри.
3. Кожен шматочок банана загорніть в окрему смужечку бекону, закріплюючи між собою зубочистками або шпажками.
4. Розігрійте в сковороді невелику кількість вершкового масла і викладіть в нього банани, загорнуті в бекон. Викладати при цьому потрібно так, щоб підсмажувався в основному бекон. Готуйте все до хрусткої скоринки.
5. Подавайте закуску “Мавпа” до столу, не виймаючи зубочистки.
Такий оригінальний спосіб приготування бананів ваші гості гідно оцінять. Навіть якщо спершу вони будуть налаштовані скептично, просто умовте їх спробувати шматочок, це дуже смачно.
А для тих, хто все ж більше воліє звичне поєднання продуктів, можна приготувати мініатюрні канапе з оселедцем. Трохи фантазії дозволить нам навіть зі звичайних продуктів зробити дещо оригінальне.
Святкове канапе з оселедця
Складові:
- Філе оселедця в олії – 6 штук
- Корнішони – 1 банка
- Цибуля червона (маленька) – 2 штуки
- Перець маринований – за смаком
Так само вам знадобляться зубочистки і чарка з тонкими краями.
1. Філе оселедця вимочіть в холодній воді і обсушіть одноразовими рушниками.
2. Цибулю і корнішони наріжте кружечками.
3. Маринований болгарський перець наріжте тонкими квадратиками.
4. За допомогою чарки виріжте з філе оселедця акуратні кружечки.
5. Насадіть всі інгредієнти на дерев’яну зубочистку в наступному порядку: оселедець, огірок, цибуля, оселедець, огірок і перець в кінці.
Виходять красиві і різнокольорові канапе, на рахунок апетитності яких точно ніхто сумніватися не буде, тому зробіть відразу побільше.
Канапе – це взагалі відмінний варіант закусок для будь-якого свята. Вони легкі, смачні, ефектно виглядають на столі, і часто саме так можна втілити в життя цікаве і оригінальне поєднання продуктів.
Канапе з огірків з креветками і лаймовим кремом
Складові:
- Креветки великі – 1 кілограм
- Масло вершкове – 3 столові ложки
- Вершки (35% жирності) – 250 мілілітрів
- Порошок чилі – 1/2 чайної ложки
- Сіль – 1/4 чайної ложки
- Цедра лайма терта – 1 чайна ложка
- Сік лайма свіжовичавлений – 1 чайна ложка
- Огірок свіжий – опціонально
- Часточки лимона або цедра лайма і кріп – для прикраси
1. Креветки очистіть від панцира або відразу візьміть очищені.
2. У сковороді розігрійте вершкове масло і обсмажте в ньому креветки до тих пір, поки вони не порожевіють. Зазвичай на це потрібно близько 4-5 хвилин. Обсмажуйте морепродукти партіями, щоб на сковороді вони лежали в один шар.
Готові креветки зніміть з сковороди, перекладіть в тарілку і приберіть охолоджуватися в холодильник.
3. Жирні вершки змішайте з порошком чилі, цедрою лайма і сіллю. Збийте все міксером в повітряну масу. В кінці додайте сік лайма і обережно перемішайте.
Для приготування крему вершки, сік лайма і весь посуд повинні бути холодними, краще потримати їх у холодильнику якийсь час, перш ніж почати готування.
4. Готовий крем приберіть в холодильник на 1-2 години.
5. Свіжі огірки поріжте кружечками і розкладіть на плоскій тарілці.
6. Ложкою на кожну огіркову скибочку помістіть трохи вершкового крему, потім застроміть креветку і прикрасьте канапе зеленню, цедрою лайма або часточкою цитрусового.
Виходить дуже красива закуска з освіжаючим післясмаком. Оригінально і просто!
А який же новорічний стіл без закусок з червоної риби? Але ви вже, напевно втомилися від всіляких тарталеток і звичайних сендвічів. Тому ось вам парочка досить простих у виконанні, але при цьому цікавих закусок з філе червоної риби.
Рулет з шпинату з сьомгою
Складові:
- Шпинат заморожений – 400 грам
- Яйця – 5 штук
- Сир твердий тертий – 100 грам
- Борошно пшеничне – 3-4 столові ложки
- Сіль за смаком
- Сир вершковий – 400 грам
- Сьомга слабосолона – 400 грам
1. Яйця збийте в глибокій тарілці з сіллю, потім додайте до них тертий сир, розморожений шпинат і кілька столових ложок борошна. Ретельно все перемішайте.
2. Застеліть форму пекарським папером і вилийте на нього яєчно-сирну масу зі шпинатом.
3. Випікайте все в добре розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20 хвилин.
4. Прямо в папері перекладіть основу для рулету на чистий рушник і дайте їй злегка охолонути при кімнатній температурі.
5. Потім обережно, поступово віднімаючи від паперу, скрутіть запечену яєчну масу в рулет. Залиште все полежати в такому вигляді ще трохи.
6. Як тільки основа для рулету охолола, розгорніть її і змастіть товстим шаром вершкового сиру.
7. Поверх сиру рівним шаром викладіть філе сьомги.
8. Туго скрутіть всю цю красу в рулет і упакуйте у фольгу.
9. Рулет з шпинату з сьомгою повинен охолодитися в холодильнику протягом 2-ох годин, тільки після можна витягти його з фольги, порізати на товсті шматочки і подавати до столу.
Виходить дуже оригінальна і смачна закуска. До того ж шматочки рулету можна викласти у формі ялиночки, прикрасивши вершину зірочкою, вирізаною з сиру.
Яйця, фаршировані копченим лососем
Складові:
- Яйця – 10 штук
- Лосось копчений – 250 грам
- Майонез – 4 столові ложки
- Цибуля зелена – 1/2 пучка
- Кріп – для прикраси
- Сіль за смаком
- Перець – за смаком
1. Яйця зваріть круто, для це їх потрібно варити близько 6-10 хвилин після закипання. Готові яйця слід різко опустити в холодну воду і дочекатися, поки вони охолонуть. Зніміть з яєць шкаралупу.
2. 100 грам копченого лосося наріжте дуже дрібно, решта поріжте тонкими скибочками.
3. Яйця розріжте навпіл і вийміть жовтки.
4. Розімніть жовтки виделкою, додайте до них майонез, дрібно нарізаний лосось і порубану ножем зелену цибулю. Ретельно все перемішайте, перетворивши на майже однорідну пасту. Додайте за смаком сіль та перець.
5. Пастою що вийшла, начиніть половинки яєчних білків, заповнивши їх з гіркою.
6. Прикрасьте фаршировані яйця спіральками з скибочок копченого лосося з гілочками свіжого кропу.
У результаті вийдуть, можливо, найсмачніші фаршировані яйця, які ви коли-небудь пробували.
Наступна закуска точно сподобається всім любителям оливок. Щоб її приготувати, доведеться трохи попрацювати, але виглядає вона просто шикарно, ви точно таке ще не пробували, а уявіть, як здивуються ваші гості!
Оливки в листковому тісті
Складові:
- Тісто листкове – 1 упаковка
- Оливки фаршировані перцем – 1 банка
- Яйце – 1 штука
Так само вам знадобляться довгі дерев’яні шпажки.
1. Розкладіть на присипаній борошном стільниці листкове тісто, розкачайте його в тонкий пласт і наріжте смужками, товщиною з оливку.
2. Візьміть дві полосочки тіста, скріпіть їх між собою, вкладіть між ними оливку і знову скріпіть. Потім так продовжуйте перехрещувати смужки тіста, попутно вставляючи між ними оливки.
3. Наприкінці акуратно наколіть все на довгу шпажку.
4. Змастіть тісто збитим яйцем і відправляйте все запікатися в розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин.
Виходить надзвичайно смачно, дуже підходяща для святкового столу закуска.
Оригінальні закуски – це не завжди незвичайне поєднання продуктів або незвичний спосіб їх приготування, іноді з абсолютно звичайних страв можна зробити справжню їстівну прикрасу для новорічного столу.
Ялиночки з картопляного пюре
Складові:
- Картопля – 450 грам
- Сіль за смаком
- Перець – за смаком
- Масло вершкове – 1/2 чашки плюс трохи для змащування
- Яйце – 1 штука
- Перець болгарський жовтий – 2 штуки
Так само вам знадобиться кондитерський рукав.
1. Очистіть картоплю, опустіть її в холодну воду і відваріть до готовності. Після варіння зайву воду потрібно злити.
2. Додайте в картоплю вершкове масло, сіль і перець за смаком, а після добре розімніть її толкушкою, перетворивши на пюре. Залиште масу остуджувати при кімнатній температурі на 10-15 хвилин. Картопляне пюре не повинно бути горячим на дотик.
3. Додайте в картопляне пюре яйце і ретельно перемішайте до однорідної консистенції.
4. Перекладіть пюре в кондитерський рукав і видавіть його на деко у формі що звужуються до верху піків.
5. Обережно полийте пюре вершковим маслом і відправляйте в розігріту духовку на 15-20 хвилин.
6. Поки запікається картопляне пюре, очистіть і промийте болгарські перці, а потім виріжте з їх м’якоті зірочки, один промінчик у яких буде довший за всіх інших (щоб зручніше було встромляти зірочку в пюре).
7. Помістіть зірку на вершину ялинки з картопляного пюре і подавайте до столу в гарячому вигляді.
Сирна закуска у вигляді ялинкових куль
Складові:
- Шинка – 300 грам
- Яйця курячі – 5 штук
- Сир твердий – 200 грам
- Цибуля ріпчаста – 1 штука (необов’язково)
Для прикрас:
- Волоські горіхи (подрібнені в крихту) – за смаком
- Оливки- опціонально
- Кріп – опціонально
1. Яйця зваріть круто, остудіть, очистіть від шкаралупи.
2. Розділіть всі інгредієнти приблизно навпіл, одну половину подрібніть в блендері, а другу дуже дрібно наріжте ножем.
3. У глибокій тарілці змішайте всі інгредієнти, перетворивши їх в однорідну пластичну масу.
4. Руками сформуйте з отриманої маси кульки невеликого розміру.
5. Кожну кульку обваляйте в подрібнених волоських горіхах.
6. Викладіть на плоску тарілку зелень кропу, а зверху покладіть сирні кульки. Тепер потрібно перетворити їх на ялинкові іграшки, а це дуже просто. Поріжте оливки навпіл і помістіть їх наверх кульок, потім візьміть гілочки кропу, зігніть їх, перетворивши на петельки, і вставте в оливки.
Вийдуть ось такі новорічні ялинкові прикраси, тільки ще й смачні.
А тепер найцікавіше! Їли ви коли-небудь на новий рік піцу? Навряд чи, адже це зовсім не новорічна страва, і навіть не святкова. Але варто докласти трохи фантазії, і навіть звичайну піцу можна приготувати так, щоб вона стала справжньою новорічною стравою.
Міні піци “Ялинки”
Складові:
- Тісто готове (спеціальне для піци або листкове) – 250-300 грам
- Перець болгарський червоний – 1 штука
- Перець болгарський зелений – 1 штука
- Ваш улюблений соус для піци – за смаком
- Сир моцарела – за смаком
- Спеції – за смаком
Так само вам знадобляться формочки для печива у вигляді ялинок.
1. Болгарські перці промийте, очистіть від насіння поріжте дрібними кубиками.
2. Сир моцарелу натріть на крупній тертці.
3. Розкачайте тісто для піци в тонкий пласт і за допомогою формочок для печива виріжте з нього маленькі ялиночки.
4. Розкладіть основи для міні піц на деко, застелене пекарським папером. Змастіть кожну міні піцу соусом, посипте тертою моцарелою і красиво розкладіть кубики болгарського перцю, наче це вогники на ваших ялиночках. За смаком і бажанням можна посипати піци спеціями.
5. Запікайте міні піци в духовці при 170 градусах протягом 7-10 хвилин.
Міні піци “Ялинки” виглядають дуже ошатно і красиво. Особливо вони подобаються дітям, та що там, не просто подобаються, приводять у захват!
На цьому добірку закусок для новорічного столу можна закінчити. Залишилося лише привітати вас з наступаючим Новим Роком та Різдвом, і нехай на вашому столі завжди будуть тільки найсмачніші та оригінальні закуски!
Смачного!
Leave a Reply