Профітролі з лососем стали вже постійним учасником наших домашніх застіль, вечірок і тусовок. Дуже звичним учасником. Але нещодавно я відкрила для себе нову грань цієї закуски, яка з’являється завдяки … солодкій ноті в самих Профітролі. А додати цю солодку ноту можна вже відомим нам кракелюр (або кракелінам), з яким я вас знайомила (а комусь просто нагадувала) в рецепті шу із заварним і малиновим кремом.
Спробуйте – це правда дуже смачно.
Інгредієнти для профітролі з кракелюр і лососевим мусом на 50 міні-профітролів (8-10 порцій):
Для заварного тіста:
- 200 мл води
- дрібка солі
- щіпка цукру
- 100 г вершкового масла
- 140 г борошна
- 4 яйця С-1
Для кракелюра:
- 70 г цукру
- 70 г борошна
- 65 г вершкового масла кімнатної температури
- Мус з малосольною лосося для начинки (беремо півтори порції)
Приготування профітролі з кракелюр і лососевим мусом:
Готуємо заварне тісто.
Вливаємо в каструльку воду, кладемо сіль, цукор і нарізане на шматочки масло.
Ставимо на середній вогонь і готуємо, поки масло не розтане. Знімаємо з вогню і вмішуємо борошно.
Повертаємо на плиту і варимо, постійно помішуючи, поки тісто не скачається в кулю, а на дні не почне утворюватися скоринка, близько 2-3 хвилин.
Знімаємо каструлю з вогню, викладаємо тісто в миску. По одному додаємо яйця, розмішуючи після кожного до повної однорідності лопаткою. Якщо ви використовуєте стаціонарний міксер, помішуйте на найнижчих швидкостях, звичайний міксер з віночками не підходить. Постійно стежте за консистенцією – тісто не повинно стати дуже рідким. Щоб підстрахуватися, останнє яйце краще збити виделкою і додавати частинами. Тісто має бути гладеньким.
Перекладаємо його в кондитерський мішок із звичайною круглою насадкою діаметром 10-11 мм.
Готуємо кракелюр. Для цього розтираємо масло з борошном і цукром до стану м’якого тіста.
Розкачуємо тісто між двох шарів пергаменту до товщини близько 1,5-2 мм.
Кладемо в морозильну камеру.
На деко, застелене пергаментом або силіконовим килимком відсаджуємо шу діаметром близько 3,5 см.
Виймаємо з морозилки розкатаний кракелін. Даємо полежати пару хвилин при кімнатній температурі, потім вирізаємо кружки діаметром трохи більше відсадженого шу. Кладемо по кружечку на кожне шу і злегка притискаємо.
Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо до готовності і золотистого кольору, близько 30-35 хвилин.
Остуджуємо. З кожної булочки зрізаємо верхню третину. Наповнюємо профітролі лососевим мусом і накриваємо зрізаними кришечками.
Подаємо.
Смачного!