Не лякайтеся екзотичного слова. Воно позначає традиційну бразильську рибну юшку з креветками. В оригіналі пишеться як Moqueca. Блюдо дуже смачне і досить просте, незважаючи на свою екзотичність. Риба в цій юшці тушкується в кокосовому молоці з додаванням цибулі, томатів, часнику, гострого і солодкого перцю. Ну і куди ж тут без кінзи і лайма – це Південна Америка, як-ніяк.
Для приготування підходить будь-яка морська біла риба. Я, наприклад, готувала з Сайдою. Зрозуміло, найкраще, щоб філе було без кісток.
Інгредієнти на 4-6 порцій:
- 400 г філе білої морської риби
- 400 г очищених креветок
- 2 лайма
- 50 мл рослинного масла
- сіль за смаком
- 1 велика цибулина
- 1 перчик чилі (розмір залежить від вашої любові до гострого)
- 600 г томатів у власному соку
- 3-4 зубчики часнику
- 2 середніх солодких перці
- 1 л рибного бульйону (я використовувала курячий – успішно)
- 400 мл кокосового молока
- пучок кінзи
Рибу нарізаємо на невеликі шматочки. Кладемо разом з креветками в миску, додаємо сік одного лайма і рослинне масло. Приправляємо сіллю, перемішуємо і ставимо в холодильник – нехай маринується, поки готуватимуться інші інгредієнти.
Половину цибулини крупно ріжемо і кладемо в блендер. Туди ж відправляємо нарізану чилі, часник і томати разом з соком.
Рубаємо дрібно, але так, щоб залишилася якась текстура.
Цибулю що залишилась нарізаємо на четвертинки кілець.
У каструлі на середньому вогні розігріваємо ст.л. рослинного масла. Кладемо цибулю і смажимо, помішуючи, 3-4 хвилини.
Додаємо подрібнену томатну масу і готуємо, помішуючи, ще 5 хвилин.
Тим часом нарізаємо солодкий перець на шматочки зі стороною 1,5-2 см.
Додаємо перець в каструлю і тушкуємо ще 5 хвилин.
Вливаємо бульйон і доводимо до кипіння. Додаємо кокосове молоко і знову доводимо до кипіння. Солимо за смаком.
Кладемо в каструлю замариновану рибу і креветки.
Доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин. Приправляємо за смаком (при необхідності) цукром і лаймовим соком. Додаємо нарубану зелень кінзи, вимикаємо, накриваємо кришкою і даємо постояти 5 хвилин.
Подаємо.
Смачного!
Leave a Reply