Ну що – з першим днем зими вас, мої дорогі! І ми починаємо збирати рецепти до Нового року. Першою грудневою ластівкою буде рецепт курки, запеченої цілою разом з гарніром – картоплею та печерицями. Рецепт простий і досить таки традиційний, але цілком здатний стати центром новорічного столу.
Середньої курки вагою близько 1,6-1,8 кг вистачить десь чоловік на 5-6. Тому якщо гостей у вас планується більше – шукайте і купуйте тушку побільше;-)
Інгредієнти для запеченої курки з картоплею і грибами на 5-6 порцій:
- 1 курка вагою близько 1,8 кг
- 1/2 ч.л. сухої цибулі в порошку
- 1/2 ч.л. сухого часнику в порошку
- 1/2 чорного меленого перцю
- 50 г вершкового масла
- сіль за смаком
Для гарніру:
- 1 кг картоплі
- 300 г печериць
- сіль за смаком
- 2 ст.л. рослинного масла
- 1/2 ч.л. сухого часнику
- 1/2 ч.л. сухої цибулі в порошку
Приготування курки з картоплею і грибами:
З’єднати масло з цибулею, часником, сіллю і чорним перцем.
Добре перемішуємо.
Курку витираємо насухо паперовими серветками. Натираємо масляною сумішшю. Акуратно просовуємо пальці між кофей грудки і самою грудкою і змащуємо пряним маслом і там. Зв’язуємо курці ноги, кладемо її в вогнетривку форму.
Картоплю нарізаємо на 4-6 частин. Кладемо в миску, додаємо рослинне масло, цибулю і часник. Солимо до смаку, перемішуємо.
Кладемо в форму до курки.
Відправляємо в попередньо розігріту до 200 градусів духовку і печемо близько години. Потім додаємо нарізані половинками печериці, перемішуємо їх з картоплею і повертаємо форму в духовку. Печемо ще близько 20-30 хвилин, до готовності курки.
Готовій птиці перед розрізанням даємо відпочити 10 хвилин. Якщо ваша картопля не встигла приготуватися разом з куркою – нехай допікається за ці 10 хвилин 😉
Подаємо.
Смачного!