У багатьох рецептах перших страв, різних рагу, соусів та інших страв з рідкої складової, потрібно бульйон – курячий, м’ясний або овочевий. Курячий в цьому плані є найбільш універсальним, тому поки даю вам його, найпростіший рецепт. Є, звичайно, багато варіацій, з додаванням різних ароматичних інгредієнтів і різним часом варіння, але до них ми доберемося пізніше. А поки – найпростіше і швидке, що можна зробити вдома.
Інгредієнти на 2 літри бульйону:
- 1 середня цибулина
- близько 1,5 кг курячих спинок або ніжок, нарубаних на невеликі шматочки
- 2 літри окропу
- 2 лаврові листки
- сіль за смаком
У великій каструлі на середньому вогні розігріваємо 1 ст.л. рослинного масла. Кладемо крупно нарізану цибулю і смажимо, помішуючи, протягом 2-3 хвилин. Перекладаємо цибулю на тарілку.
Злегка збільшуємо вогонь під каструлею і в декілька заходів підрум’янюємо в каструлі шматочки курки. Повертаємо в каструлю цибулю, вливаємо окріп і кладемо лавровий лист. Додаємо 1-2 ч.л. солі (або не додаємо зовсім, якщо потрібен несолоний бульйон – наприклад, для різотто).
На сильному вогні доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо близько 30 хвилин, знімаючи в процесі піну.
Готовий бульйон проціджуємо і використовуємо за потребою.
Я заморожую надлишки бульйону в силіконовій формі для льоду. Це дуже зручно, коли для приготування страви потрібно зовсім небагато бульйону.
Бульйон можна зберігати до 2 днів в холодильнику або до 3-4 місяців в морозильній камері.
Смачного!