Чарівне свято Новий Рік вже майже стоїть у нас на порозі. І, звичайно ж, в цей чудовий день за столом збереться вся родина і всі близькі друзі. А чи придумали ви вже, які салати ви приготуєте? А як ви їх прикрасите? Якщо ні, то наступна стаття спеціально для вас. Решта нехай теж мимо не проходять, можливо, вам придивляться деякі рецепти або ідеї, і ви захочете втілити їх на вашому святковому столі.
Почнемо з тих салатів, без яких уявити новорічний стіл просто неможливо, а рецепт їх приготування на зубок знає будь-яка господиня.
Класичний салат Олів’є
Інгредієнти для Олів’є:
- Варена ковбаса (або відварне м’ясо) – 400 грам
- Консервований зелений горошок – 1 банка
- Яйця – 5 штук
- Морква – 2 штуки (великих)
- Картопля – 3-4 штуки
- Огірки солоні – 3-4 штуки
- Майонез – 100 мілілітрів
- Сіль за смаком
1. Картоплю і моркву відварити в підсоленій воді до готовності. Остудіть, очистіть від шкірки і поріжте кубиками.
2. Окремо відваріть до готовності яйця. Остудіть під проточною холодною водою, зніміть шкаралупу і наріжте кубиками.
3. Варену ковбасу або м’ясо точно так само поріжте кубиками.
4. Поріжте кубиками солоні огірки.
5. Відкрийте банку із зеленим горошком, злийте з нього зайву воду.
6. У салатниці змішайте всі підготовлені інгредієнти, заправте їх майонезом і посоліть за смаком.
7. На честь наступаючого року зробіть з половинки яйця мавпячу мордочку, встромивши шматочки морквини замість вушок, носа і рота, а оченята зробіть з гвоздики.
8. Прикрасьте готовий салат Олів’є зеленню, горошком і червоною квасолею (для кольору). Подавайте святковий салат до столу.
Олів’є у вигляді ромашки
Інгредієнти для Олів’є у вигляді ромашки:
- Горошок зелений – 1 баночка
- Ковбаса докторська – 300-400 грам
- Яйця – 4 штуки
- Картопля – 2 штуки
- Огірки мариновані – 1-2 штуки
- Цибуля ріпчаста – 1/2 штуки
- Сіль за смаком
- Майонез – за смаком
- Яйця – для прикраси
- Зелень – для прикраси
1. Картоплю і моркву покладіть в каструлю з підсоленою холодною водою, доведіть до кипіння і варіть до готовності. Після остудіть, очистіть від шкірки і поріжте кубиками середнього розміру.
2. Курячі яйця так само відваріть, остудіть, почистіть і наріжте.
3. Огірки мариновані, цибулю і ковбасу так само потрібно порізати кубиками. Намагайтеся, щоб всі шматочки були приблизно однакового розміру.
4. Змішайте всі інгредієнти в салатниці, посоліть і заправте майонезом.
5. Викладіть салат Олів’є у формі півсфери на плоске блюдо.
6. Відокремте у відкладених для прикраси яєць білки від жовтків. Жовтки розкришіть, а білки поріжте тонкими смужками або пелюстками.
7. Покладіть шматочки яєць на салат так, щоб в його центрі “розпустилася” ромашка, а навколо прикрасьте все зеленню і зеленим горошком.
Салат “Оселедець під шубою”
Інгредієнти для салату “Оселедець під шубою”:
- Оселедець – 2 штуки
- Яйця – 4 штуки
- Цибуля ріпчаста – 1 штука
- Буряк – 1 штука
- Картопля – 4 штуки
- Морква – 2 штуки
- Майонез – за смаком
- Зелень – для прикраси
1. Моркву, картоплю і буряк відваріть до готовності, після остудіть, почистіть і натріть овочі на тертці.
2. Яйця зваріть, очистіть від шкаралупи і так само натріть.
3. Оселедець очистіть від шкіри і кісток, поріжте дрібними кубиками.
4. Цибулю поріжте дрібними кубиками, якщо вона дуже терпка, обіллєте її окропом.
5. Укладайте на блюдо салат шарами в наступному порядку: оселедець, цибуля, картопля, морква, яйця, буряк. Кожен шар при цьому потрібно добре промащувати майонезом і трохи солити.
6. Зверху прикрасьте салат кружечками моркви, вирізаними у формі квіточок. Із зелені зробіть квіточкам стебла, а з яєчного білка – бантик.
7. Перед подачею салату потрібно дати трохи постояти в холодильнику і просочитися.
Також цього разу на новорічному столі будуть дуже актуальні салати з фруктами, адже господиня наступаючого року – Вогняна Мавпа. Але перш ніж почати ламати голову і придумувати щось екзотичне, давайте згадаємо всім відомий, царський салат з гранатом.
Салат “Шапка Мономаха”
Інгредієнти для салату “Шапка Мономаха”:
- Свинина або яловичина – 300 грам
- Картопля – 4 штуки
- Яйця – 3-4 штуки
- Буряк – 1 штука
- Морква – 1 штука
- Сир твердий – 100-150 грам
- Волоські горіхи – 50-80 грам
- Зелень петрушки – 2 столових ложки
- Часник – 2-3 зубчики
- Гранат – 1 штука (для прикраси)
- Зелений горошок – 1 чайна ложка (для прикраси)
- Майонез – за смаком
- Сіль за смаком
- Мелений перець – за смаком
1. М’ясо зваріть до готовності, а після поріжте кубиками або соломкою.
3. Картоплю з буряком відваріть до готовності, очистіть від шкірки. Натріть овочі на крупній тертці.
До речі, буряк можна не тільки зварити, але і запекти у фользі.
4. Моркву очистіть, промийте і натріть на крупній тертці.
5. Яйця зваріть, очистіть і відокремте білки від жовтків.
6. Яєчні жовтки порубати ножем в крихту.
7. Білки натріть на крупній тертці.
8. Сир натріть на дрібній тертці.
9. Волоські горіхи порубайте ножем або за допомогою блендера.
10. Зелень промити, обсушити і дрібно покришіть ножем.
11. Зубчики часнику натріть на дрібній тертці або пропустіть через часничницю.
12. Салат викладайте на блюдо шарами, кожен з них поливаючи майонезом, солимо і перчимо до смаку, якщо потрібно. Шари йдуть у наступному порядку: половина всієї картоплі, буряк + трохи часнику + волоські горіхи, сир, половинка всього м’яса, частина рубаної зелені, яєчні жовтки, морква + трохи часнику, волоські горіхи + тертий сир, м’ясо, що залишилося, волоські горіхи, що залишилася зелень .
13. Зверху покрийте салат картоплею що залишилася, утворивши гірочку.
14. Змочіть у воді руки і натисніть на салат приблизно по середині, надаючи йому форму шапки.
15. Решту волоських горіхів розсипте на підставі салату, імітуючи хутряну окантовку шапки. Гранатовими зернами викладіть візерунок, можна додати трохи буряків для прикраси.
16. Накрийте салат харчовою плівкою і приберіть його в холодильник, щоб він настоявся. А перед самою подачею прикрасьте його вершину кошичком з червоної цибулини з зернами граната всередині.
І тут же відразу нам спадає на думку ще парочка давно знайомих салатів, які своїм зовнішнім виглядом схожі на екзотичні фрукти. Вони точно будуть до речі за новорічним столом!
Салат “Кавунова часточка”
Інгредієнти для салату “Кавунова часточка”:
- Філе куряче – 400 грам
- Печериці консервовані – 300 грам
- Цибуля ріпчаста – 100 грам
- Яйце куряче – 3 штуки
- Перець болгарський – 1 штука
- Огірок свіжий – 1 штука
- Сир твердий – 50 грам
- Маслини без кісточок – 5 штук
- Майонез – 4 столові ложки
- Олія – 25 мілілітрів
- Масло вершкове – 15 грам
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
1. Куряче філе відварити в підсоленій воді, остудити і нарізати невеликими кубиками. Після змішати з двома столовими ложками майонезу.
2. Цибулю очистіть від лушпиння і поріжте дрібними кубиками.
3. З печериць злийте воду і так само поріжте гриби дрібними кубиками.
4. Спершу обсмажте в олії до прозорості цибулю, потім додайте до неї гриби, сіль, чорний мелений перець і вершкове масло. Обсмажте протягом 2-3 хвилин, потім зніміть з вогню і остудіть.
5. Яйця зваріть, остудіть, очистіть від шкаралупи і поріжте на дрібні кубики. Змішайте їх з двома столовими ложками майонезу.
6. Збираємо салат. Першим шаром у формі часточки кавуна укладіть куряче філе, другим – гриби з цибулею, після укладіть яйця, змішані з майонезом.
7. Очистіть болгарський перець від насіння, промийте його і поріжте дрібними кубиками. Укладіть поверх інших шарів салату, але відступивши від краю, щоб залишити місце для “кавунової скоринки”.
8. Огірок промийте і поріжте тонкою соломкою або натріть на крупній тертці. Покладіть його на край салату, трохи відступивши від болгарського перцю. Це буде якраз “кірка”.
9. Натріть сир і насипте його між болгарським перцем і огірком.
10. Поріжте маслини скибочками і розкладіть їх поверх салату, імітуючи кавунові насіння.
11. За бажанням прикрасьте салат “Кавунова часточка” свіжою зеленню і подавайте до столу.
Салат “Ананас”
Інгредієнти для салату “Ананас”:
- Куряча грудка – 1 штука
- Печериці свіжі – 300 грам
- Яйця – 4 штуки
- Сир – 100-120 грам
- Майонез – 100 грам
- Олія – 1,5 столові ложки
- Сіль за смаком
- Ананасовий хвостик – 1 штука (для прикраси)
- Печериці мариновані – 300 грам (для прикраси)
1. Курячу грудку зваріть, остудіть, не виймаючи з бульйону. Після очистіть її від кісток і шкіри. М’ясо, що залишилося поріжте тонкими смужками поперек волокон.
2. Свіжі гриби поріжте тонкими пластинками і обсмажте їх на рослинному маслі протягом 5-7 хвилин до готовності. Печериці не повинні підрум’янитися, але повинні стати м’якше і соковитіше. Зніміть їх з вогню і остудіть при кімнатній температурі. Додайте за смаком солі.
3. Яйця зваріть, очистіть від шкаралупи і відокремте білки від жовтків. Білки натріть на великій тертці і додайте до грибів, а жовтки роздушіть виделкою і змішайте з курячим м’ясом.
4. Куряче м’ясо з жовтками змішайте з майонезом, щоб вийшла однорідна маса. Посоліть.
5. Збираємо салат шарами. Спершу у формі овалу викладіть смажені гриби, змішані з білками, примніть їх. Зверху гіркою укладіть курку з майонезом і жовтками. Посипте тертим сиром, обмажте майонезом і прикрасьте консервованими печерицями, порізаними тонкими пластиками.
6. Застроміть в салат з одного боку ананасовий хвостик і подавайте до столу.
Дуже здорово, що навіть для того, щоб створити на новорічному столі ілюзію жарких тропіків, не потрібно довго ламати голову і намагатися підібрати якийсь екзотичний рецепт, який може ще й не всім догодити. Як ви бачите, є маса вже перевірених і улюблених салатів, які ідеально впишуться в тему наступаючого року і сподобаються всім без винятку.
Салат “Малахітовий браслет”
Інгредієнти для салату “Малахітовий браслет”:
- Філе куряче – 200 грам
- Яйця – 4 штуки
- Морква – 1 штука (велика)
- Сир – 150 грам
- Ізюм – 1 жменя
- Часник – 2-3 зубчики
- Ківі – 3 штуки
- Насіння граната – для прикраси
- Майонез – за смаком
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
1. Куряче філе зваріть в підсоленій воді і остудіть, не виймаючи з бульйону. А потім розірвіть його на волокна.
2. Моркву очистіть від шкірки, натріть на крупній тертці і обсмажте до м’якості в рослинному маслі.
3. Яйця зварити, остудити, очистити і натерти.
4. Ізюм вимочіть в гарячій воді протягом 15-30 хвилин, поки він не стане м’яким. Бажано змінити воду 2-3 рази.
5. Всі підготовлені раніше інгредієнти змішайте в глибокій тарілці, додайте сіль, перець, майонез і пропущені через чеснокодавку зубчики часнику.
6. Викладіть салат на плоске блюдо у формі браслета, для зручності можна поставити в центр блюда склянку, а потім просто вийняти його.
7. Очистіть ківі від шкірки і поріжте їх тонкими скибочками. Обкладіть шматочками фруктів салат. Прикрасьте все зернами граната і подавайте до столу. За бажанням у центр можна покласти свіжу зелень.
Не будемо забувати, що Новий Рік – зимове свято, напевно дітям, та й дорослим теж, захочеться побачити на столі щось сніжне. І на цей випадок знайдеться рецепт!
Салат “Сніговик”
Інгредієнти для салату “Сніговик”:
- Сардини в олії – 1 банка
- Рис варений – 1 склянка
- Яблуко кисле – 2 штуки
- Буряк варений – 1 штука (середнього розміру)
- Огірки мариновані – 2 штуки
- Сир сулугуні “кіска” – за смаком
- Майонез + сметана – по 4 столові ложки
- Соус соєвий – 2 чайні ложки
- Гірчиця гостра – 1 чайна ложка
1. Змішуємо соус, для цього беремо майонез і сметану по 3 столових ложки кожного, додаємо до них 2 чайні ложки соєвого соусу і 1 чайну ложку гострої гірчиці.
2. Першим шаром викладіть на тарілку варений рис, надавши йому форму сніговика. Промажте соусом.
3. Відкрийте банку сардин і розімніть їх виделкою. Отриману масу викладіть поверх рису. Знову промажте все соусом.
4. Натріть мариновані огірки, злийте з них зайву рідину і укладіть наступним шаром. Змастіть соусом.
5. Яблука почистіть, натріть на середній тертці і додайте в салат. Змастіть шар з яблук соусом.
6. Натріть варений буряк, додайте в салат, змастіть соусом.
7. Посипте все дрібно нарізаним сиром сулугуні і змастіть салат зверху майонезом, змішаним зі сметаною, щоб сніговик вийшов білосніжним.
8. Прикрасьте салат, зробивши з зеленої цибулі шарфик, додавши до нього пару смужок з болгарського перцю. Капелюшок, гудзики і оченята зробіть з маслин. Ніс – з морквини, а рот – знову ж з болгарського перцю. Кісточки на шарфику зобразіть із зерен граната, вручіть вашому сніговикові мітлу з кропу і подавайте на стіл.
Також хотілося б представити вам ще один салат, який користується особливою популярністю в Новий Рік. Його рецепт дуже простий, але виглядає такий салат чарівно і дуже до речі, нагадуючи всім відому новорічну пісеньку про п’ять хвилин.
Салат “Годинник”
Інгредієнти для салату “Годинник”:
- Картопля – 1 кілограм
- Морква – 500 грам
- Петрушка – 1-2 пучка
- Яйця – 6 штук
- Огірки солоні – 4-5 штук (середнього розміру)
- Горошок консервований – 1 банка
- Майонез – за смаком
- Сметана – 2 столові ложки
- Сіль за смаком
- Перець – за смаком
Прикраса:
- Яйця варені – 6 штук
- Морква відварна – 1 штука (середня)
- Майонез – 2 столові ложки
- Петрушка – за смаком
1. Картоплю і моркву відварити до готовності, очистити від шкірки і порізати кубиками.
2. Яйця зварити круто, очистити від шкаралупи і нарізати кубиками.
3. Огірки поріжте кубиками, злийте зайву воду.
4. Відкрийте банку з горошком і злийте з неї зайву воду.
5. Зелень промийте і дрібно порубайте.
6. Змішайте в тарілці всі підготовлені раніше інгредієнти, додайте до них солі, перцю, сметану і майонез.
7. Перекладіть салат на плоске кругле блюдо і розрівняйте. Змастіть салат зверху майонезом.
8. Розріжте кожне варене яйце, відкладене для прикраси, навпіл і розкладіть половинки по колу.
9. Поріжте морквину соломкою і викладіть її поверх яєць у формі римських цифр від 1 до 12, як на годиннику.
10. З решти морквини зробіть стрілочки і кругляшок. Помістіть їх в центр циферблата.
11. Прикрасьте салат зеленню і подавайте до столу.
І наостанок я залишила найцікавіший і, безсумнівно, найсмачніший салат у формі забавної мордочки господині наступаючого року. Ні в якому разі не забудьте його приготувати!
Салат “Мавпочка”
Інгредієнти для салату “Мавпочка”:
- Куряче філе – 300-400 грам
- Сир – 150 грам
- Яйця – 5 штук (2 з них для прикраси)
- Яблуко – 1 штука (велике)
- Цибулина червона – 1 штука
- Горіхи волоські – за смаком
- Маслини без кісточок – для прикраси
- Майонез – опціонально
- Сіль за смаком
- Зелень кропу – для прикраси
1. Куряче філе відваріть в підсоленій воді, остудіть і наріжте дрібними кубиками.
2. Усі яйця, у тому числі і для прикраси, зваріть, остудіть і почистіть від шкаралупи. 3 яйця треба порізати дрібними кубиками, у двох, що залишилися відокремте білки від жовтків і натріть окремо.
3. Цибулю очистіть від лушпиння і поріжте на дрібні кубики.
4. Сир натріть на дрібній тертці.
5. Яблуко очистіть від шкірки і насіння, подрібніть за допомогою терки.
6. 100 грам тертого сиру змішайте з курячим філе, цибулею, яблуком, подрібненими волоськими горіхами і порізаними яйцями. Заправте майонезом і посоліть за смаком.
7. На плоске блюдо викладіть салат у формі мордочки мавпи, змастіть його зверху майонезом. Викладіть порізаними маслинами контури, а після заповніть їх. Терті білки – вуха, очі і підборіддя, лоб – терті жовтки, а сир – рот. Зробіть з маслин зіниці, усміхнений рот і ніс.
Виходить дуже кумедна мавпочка, як на фото.
Ось такі салати ви можете приготувати і подати на ваш новорічний стіл! Візьміть на замітку все, або виберіть лише парочку, це вже вам вирішувати.
Я ж хочу закінчити статтю побажанням вам щасливого Нового Року! І приємного апетиту!
Leave a Reply