Приправа з стиглих томатів, або кетчуп, отримала міжнародне визнання, так як вона підходить до гарячих і холодних страв, бутербродів, спагетті, піці, до всіх м’ясних страв і страв з птиці, а також до салатів і як приправа в супи. Кожна країна вносить свої корективи в рецептуру цього корисного продукту. Основою кетчупу є томати, а до них можна додати все що завгодно. Пропонуємо приготувати незвичайний томатно-сливовий кетчуп.
Інгредієнти для приготування томатно-сливового кетчупу:
- Стиглі томати 2 кілограми;
- Сливи 0,5 кілограма;
- Ріпчаста цибуля 250 грамів;
- Цукровий пісок 200 грамів;
- Сіль 1 столова ложка;
- Перець червоний мелений 1 чайна ложка;
- Оцет 9% 100 мілілітрів;
- Гвоздика за смаком.
Інвентар:
Ніж, Каструля емальована, Мясорубка (або блендер), Сито, Кухонна плита, Дерев’яна лопатка, Стерилізовані банки, Стерилізовані кришки, Прилад для закручування кришок.
Приготування томатно-сливового кетчупу:
Крок 1: Обробляємо помідори.
Помідори ретельно промиваємо під проточною водою, потім опускаємо в миску із киплячою водою (на 1 хвилину), робимо акуратний хрестоподібний надріз зверху і знімаємо шкірку. Розрізаємо томати навпіл.
Крок 2: Обробляємо сливу.
Стиглі сливи ретельно промиваємо під проточною водою. Розрізаємо кожну ягоду навпіл і дістаємо звідти кісточку пальцями, або чайною ложкою.
Крок 3: Обробляємо ріпчасту цибулю.
Ріпчасту цибулю чистимо від лушпиння, миємо, розрізаємо навпіл (або на четвертинки – залежно, від розміру цибулини) і пропускаємо через м’ясорубку (або блендер).
Крок 4: Варимо інгредієнти.
Інгредієнти (томати, цибулю, сливи, цукровий пісок, сіль, червоний перець) складаємо в емальовану каструлю, ставимо на повільний вогонь і варимо протягом 1,5 години, періодично помішуючи суміш дерев’яною лопаткою.
Крок 5: Протираємо інгредієнти через сито.
Отриману суміш, необхідно протерти через сито, додати перець, цукор, гвоздику, сіль і варити ще хвилин 15.
Крок 6: Додаємо оцет.
У самому кінці варіння вливаємо оцет.
Крок 7: Розливаємо кетчуп в стерилізовані банки.
У заздалегідь стерилізовані (над носиком чайника, над пароваркою або в духовці) баночки (краще по 500 мілілітрів, або менше), розкладаємо наш кетчуп і закриваємо кришками, за допомогою спеціального пристрою.
Крок 8: Подаємо томатно-сливовий кетчуп.
Композиція даної страви досить проста: томатний смак з солодкуватим присмаком слив, але дуже приємна! У цей нескладний рецепт можна додати інші прянощі, від чого смак томатно-сливового кетчупу набуде нових, улюблених саме Вами, фарби. З таким кетчупом, доречно буде з’їсти шматочок м’яса, курку або рибу.
Смачного!
Поради до рецепту:
– Можна не протирати суміш чрез сито, щоб яскравіше відчувати в соусі шматочки слив;
– Можна додати в томатно-сливовий кетчуп кілька зубчиків часнику, тоді страва стане більш гострою і придбає характерний, апетитний аромат;
– Купуючи кетчуп в магазині, віддавайте перевагу скляним банкам (так як в них добре видно склад продукту). Не купуйте занадто яскравий або темний кетчуп, це говорить про високий вміст барвників.