Сьогодні у нас – традиційне швейцарське блюдо. Ви можете зустріти й інше українське написання – ресті. В оригіналі пишеться як Rösti. Блюдо дуже просте і складається тільки з картоплі і вершкового масла. За смаком чимось нагадує наші деруни, але все ж відрізняється від них. Картопля решті – блюдо жирне і калорійне. Воно традиційно готується з досить великою кількістю масла – вершкового або рослинного.
Таку картоплю можна подавати і як окрему страву – наприклад, на сніданок зі сметаною, молоком або смаженими яйцями – і як гарнір.
Інгредієнти на 6 порцій:
- 1 кг картоплі
- 120 г вершкового масла
- сіль за смаком
Картоплю нарізаємо на великі шматки (на 4-6 частин кожну картоплину). Кладемо в каструлю.
Заливаємо окропом, ставимо на вогонь і варимо до напівготовності, 5-6 хвилин після закипання. Зливаємо воду і даємо картоплі охолонути до такої міри, щоб її можна було брати руками.
Поки остигає картопля, розтоплюємо половину вершкового масла.
Картоплю тремо на крупній терці.
У сковороді або сотейнику (у мене 28 см діаметр) розігріваємо на середньому вогні 1 ст.л. рослинного масла. Вкладаємо натерту картоплю в три шари, кожен підсолюємо за смаком і поливаємо вершковим маслом. Зверху по периметру розкладаємо нарізане на шматочки вершкове масло що залишилось.
Смажимо на середньому вогні до рум’яної скоринки знизу, близько 5-6 хвилин. Потім перевертаємо і смажимо з іншого боку ще 5-6 хвилин.
Готовій картоплі даємо постояти в сковороді 5-7 хвилин, потім перекладаємо на блюдо, нарізаємо і подаємо.
Смачного!