Знову віддаю боржок – заявки на цей торт у мене висіли дуже давно. Рецепт не зовсім Гостовский – замість шоколадної помади, яка повинна бути в “Празі” за оригінальною рецептурою, я цинічно використовувала ганаш із темного шоколаду.
У мене, на жаль, закінчився темний какао-порошок, і я використовувала наш звичайний Комунарівський. Тому колір бісквіта вийшов світловатий. Але на смак торта в цілому це особливо не вплинуло.
Інгредієнти (форма 21 см):
Для бісквіта:
- 6 яєць (С-1), білки і жовтки окремо
- 150 г цукру
- 125 г борошна
- 40 г какао-порошку
- 20 г розтопленого вершкового масла
Для крему:
- 1 жовток
- 20 мл води кімнатної температури
- 120 г згущеного молока
- 200 г вершкового масла кімнатної температури
- 25 г какао-порошку
- 1 ч.л. ванильної есенції
Для ганаша:
- 150 г темного шоколаду (55% какао і вище за вашим смаком)
- 120 мл жирних вершків (30% жирності і вище)
- 30-40 г абрикосового джему
Як приготувати торт Прага в домашніх умовах:
Готуємо бісквіт. Жовтки збиваємо з половиною цукру до отримання пишної світлої маси.
Білки збиваємо з цукром до м’яких піків.
Акуратно з’єднуємо білки з жовтками за допомогою лопатки.
Поступово додаємо просіяне з какао борошно і замішуємо тісто.
По стінці миски вливаємо рослинне і остигле до теплого вершкове масло. Акуратно перемішуємо.
Перекладаємо тісто в змащену маслом форму, розрівнюємо і відправляємо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо до готовності, близько 30 хвилин.
Готовий бісквіт виймаємо з форми і повністю охолоджуємо. Розрізаємо на 3 коржа.
Готуємо крем. Жовток з’єднуємо з водою і розмішуємо до однорідного стану. Додаємо згущене молоко і ванільну есенцію.
Перемішуємо вінчиком і ставимо на невеликий вогонь. Варимо, постійно помішуючи, до загустіння – якщо опустити в масу дерев’яну ложку, вийняти і провести по опуклій стороні ложки пальцем, доріжка від пальця повинна залишатися чіткою деякий час. При цьому стежте, щоб крем не перегрівся, інакше жовток згорнеться і піде пластівцями.
Повністю охолоджуємо.
Вершкове масло кімнатної температури збиваємо до кремоподібного стану з какао.
Не припиняючи збивати, поступово вводимо заварний крем із згущеного молока. Збиваємо до однорідного стану.
Збираємо торт. Коржі промазуємо кремом.
Верхній корж і боки торта змащуємо абрикосовим джемом і даємо торту постояти 20-30 хвилин. Тим часом готуємо ганаш. Для цього дрібно рубаємо шоколад. Вершки доводимо до кипіння і заливаємо ними шоколад. Перемішуємо віночком до однорідного стану.
2 ст.л. ганаша відкладаємо в кондитерський мішок або корнетик з пергаменту. Залишившимся ганашем покриваємо верх і боки торта. Ганашем з корнетика малюємо на поверхні торта смуги.
даємо торту постояти в холодильнику ніч. Нарізаємо і подаємо.
Приємного чаювання!