Пару тижнів тому одна хороша подруга повернулася з Парижа і заявила, що я просто зобов’язана приготувати паризький флан. Враховуючи те, ЯК ця не особливо велика любителька десертів розповідала про флан, було зрозуміло, що це дуже смачно. Мої очікування не були обмануті – десерт і правда хороший.
По суті, це крем патісьер (він же заварний крем), запечений в основі з рубленого або листкового тіста. Готується простіше, ніж описується, тому не лякайтеся і готуйте.
Інгредієнти на форму 21-25 см:
Для тіста:
- 200 г борошна
- 115 г холодного вершкового масла
- 1/4 ч.л. солі
- щіпка цукру
- 2 ст.л. холодної води
Для крему:
- 250 мл жирних вершків (30-35%)
- 750 мл молока (2,5-3,5%)
- 1 стручок натуральної ванілі (або 1 ч.л. ванільною есенції)
- 4 жовтки від великих яєць
- 200 г цукру
- 75 г кукурудзяного крохмалю
Готуємо тісто. Для цього кладемо в чашу блендера борошно, сіль, цукор і нарізане кубиками холодне масло. Рубаємо до отримання жирної крихти.
Вливаємо воду і максимально швидко замішуємо тісто. Місити занадто довго не можна, інакше масло розтане і тісто вийде дерев’яним.
Формуємо з тіста кулю, загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на 30-40 хвилин.
Поки охолоджується тісто, готуємо заварний крем.
Жовтки збиваємо з цукром до білого. Додаємо крохмаль і ще раз збиваємо.
Змішуємо молоко і вершки, вливаємо в кухлик. Стручок ванілі розрізаємо навпіл уздовж і ножем вискребаємо насіння. І насіння, і стручок кладемо в молочну суміш. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Вимикаємо, накриваємо кришкою і даємо постояти 10-15 хвилин. Потім проціджуємо.
Тонкою цівкою при постійному збиванні віночком вливаємо гаряче молоко в яєчну суміш. Переливаємо в чисту каструлю.
Ставимо на невеликий вогонь і варимо, постійно помішуючи віночком, поки суміш не загусне.
Знімаємо з плити, перекладаємо в миску і накриваємо поверхню крему пакетом або харчовою плівкою, щоб на ній не утворилася скоринка.
Виймаємо тісто з холодильника. Розкачуємо в пласт товщиною 2-3 мм. Акуратно намотуємо тісто на качалку, щоб перенести у форму.
Укладаємо тісто на дно і борти форми (краще взяти роз’ємну).
Тісто наколюємо виделкою в декількох місцях, кладемо фольгу і насипаємо на неї вантаж – квасоля, рис, горох або металеву дрібницю.
Відправляємо в розігріту до 170 градусів духовку на 12-15 хвилин.
Виймаємо, прибираємо фольгу з вантажем. Перекладаємо в основу крем, розрівнюємо.
Відправляємо форму в духовку (температуру не міняємо) і випікаємо протягом приблизно години. Верх Флана повинен зарум’яниться. У мене, на жаль, недостатньо активна духовка, тому верх блідуватий.
Повністю охолоджуємо і подаємо.
Приємного чаювання!