Збулася-таки моя мрія про цей чарівний десерт – я нарешті змогла приготувати його сама. Цією “Хай мрії збуваються” я зобов’язана своєму дорогому хрещеному, який за спецзамовленням привіз з Європи трохи більше кілограма сиру маскарпоне (у нас цей продукт мало того, що дефіцитний, так ще й невиправдано дорогий). Смакові відчуття виправдали мої (і не тільки мої) очікування, тому настійно рекомендую вам саме цей рецепт тірамісу.
Цього разу я готувала тірамісу в порційних креманках.
Інгредієнти на 6 порцій Тірамісу:
- 500 г сиру маскарпоне
- 16 шт бісквітного печива “Дамські пальчики” (готового покупного або власноруч спеченого)
- 4 яйця
- 80 г цукрової пудри
- 1 чашка міцної кави еспресо
20 г лікеру (я використовувала Шеріданс, але, кажуть, підходить коньяк, амаретто, бейліс і т.д.), какао-порошок (можна гіркий шоколад)
Відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки збиваємо з цукровою пудрою до білого.
Маскарпоне кімнатної температури розминаємо дерев’яною лопаткою в однорідну масу і з’єднуємо з жовтками.
Білки збиваємо з невеликою кількістю солі в щільну піну
і акуратно вмішуємо в сирно-жовткову масу.
Заварюємо чашку міцної кави, вливаємо лікер і розмішуємо.
Креманки заповнюємо кремом приблизно на чверть висоти.
Печиво умочуємо в каві таким чином, щоб воно ввібрало в себе трохи рідини, але при цьому не розм’якло повністю.
Кладемо поверх крему.
Накриваємо кремом що залишився.
Посипаємо какао-порошком.
Ставимо в холодильник як мінімум на 4 години. Подаємо.
Приємного чаювання!
P.S. Якщо ви готуєте тірамісу в одній великій формі – порядок дій наступний:
Кладемо на дно трохи крему, потім половину обмакнутого в каві печива, потім половину крему що залишився, потім другу половину печива, залишившийся крем, зверху – все те ж какао або натертий шоколад.