Пармезан – це італійський сир. Він відноситься до твердих сирів . Структура цього сиру ламка , зернисто – луската .
Італійська назва сиру пармезан Parmigiano Reggiano ( Парміджано Реджано ) . Основні регіони , в яких вироблявся сир пармезан Парма і Реджо – нелль -Емілія . Звідси сир і отримав свою назву парміджано реджано . Але в усьому світі його знають як « пармезан » – це французький варіант італійської назви. Пармезан один з найдавніших сирів. Його рецепт знали ще в XII столітті. Щороку , 1 квітня, починається виробництво сиру пармезан , а закінчується воно 11 листопада. Після чого сир відправляють дозрівати . Цей процес триває приблизно 36 місяців.
- Сир пармезан
Сир лежить у спеціальних сховищах на дерев’яних полицях при певній температурі і вологості повітря. Протягом усього цього часу сировари стежать за станом сиру. Протирають його , перевертають і контролюють всі процеси , які відбуваються всередині сиру. Через рік невдалий сир вибраковується . На ньому ставиться спеціальне клеймо , і він надходить у продаж під іншою назвою . Решта сиру визріває ще , як мінімум , рік. Після того , як сир буде схвалений сироварами , на ньому ставиться спеціальне клеймо якості DOP ( Denominazione di Origine Protetta ) . Це знак підтверджує оригінальність походження сиру пармезан. Ціла голівка сиру пармезан важить 38-40 кг , тому перш ніж він потрапляє в магазин , його розфасовують на дрібніші порції. Для того , щоб приготувати 1кг сиру , витрачається 16 літрів молока.
Пармезан склад і калорійність
Сир пармезан легко засвоюється організмом , незважаючи на його високу калорійність. До складу сиру пармезан входить фосфор , кальцій і білок. У 100 грамах сиру пармезан міститься 28гр жирів , 33гр білків , вуглеводів 0,0 гр. Його загальна калорійність 292 ккал. Сир пармезан дуже твердий , нарізати його тонкими пластинами не вдасться. Тому його відколюють спеціальним ножем і виходять маленькі шматочки з нерівними краями.