Стейк з яловичини з вершковим соусом із блакитного сиру

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

Якщо ви запитаєте, яке блюдо я люблю найбільше, відповідь буде – стейк з яловичини середньої прожарювання. Соус може змінюватися, але великий шматок хорошого м’яса повинен бути завжди незмінним.
У нас в Україні немає у вільному продажу правильної яловичини для стейків. Тим не менш, я намагаюся хоч якось вгамувати свою спрагу м’яса Українською яловичиною. Зрозуміло, це не буде повноцінним стейком. Але наочний посібник з приготування м’яса я все ж дам.

Інгредієнти на 2 порції:

  • 2 стейка з яловичої вирізки, товщиною 2,5-3 см (у мене на кісточці)
  • 2 ст.л. оливкової олії
  • сіль і свіжозмелений чорний перець за смаком

Для соусу:

  • 200 мл жирних вершків (20-30%)
  • 1 зубчик часнику
  • 10-12 горошин рожевого перцю (за бажанням)
  • 100 г сиру з блакитною пліснявою (у мене бергадер, але підходять і інші сорти)
  • сіль за смаком

steik-so-slivochnym-sousom-1
Яловичині даємо полежати поза холодильником хоча б 30 хвилин – м’ясо повинно мати кімнатну температуру. Солимо і перчимо з обох сторін, змащуємо оливковою олією за допомогою кулінарної кисті.
steik-so-slivochnym-sousom-2
На сильному вогні розігріваємо суху сковороду. Коли вона буде розпечена, кладемо м’ясо і смажимо 2 хвилини з одного боку. Потім трохи зменшуємо вогонь, повертаємо шматок на 90 градусів і смажимо ще 2 хвилини.
steik-so-slivochnym-sousom-3


Перевертаємо м’ясо і смажимо до бажаної кондиції.
steik-so-slivochnym-sousom-4
За визначенням ступеня прожарювання:
Найпростіше, якщо у вас є термометр для м’яса:
52-55 градусів – з кров’ю (rare).
55-60 градусів – medium rare
60-65 градусів – середня прожарка (medium).
65-60 градусів – medium well
71-80 градусів – повністю просмажене (well done).
Якщо термометра немає – робимо все руками. З’єднайте великий і вказівний палець на руці, помацайте подушечку біля основи великого пальця – по тверждості це буде ступінь прожарювання “з кров’ю” (rare). Великий і середній палець – середня прожарка (medium – м’ясо рожеве всередині), великий і безіменний – повністю прожарений (well done).
Знімаємо м’ясо зі сковороди, кладемо на тарілку і накриваємо фольгою. Даємо постояти 7-10 хвилин.
Поки відстоюється м’ясо, готуємо соус.
Розтоплюємо в ковшику 1 ст.л. вершкового масла. Кладемо дрібно нарізаний часник і роздроблені горошини перцю і обсмажуємо протягом 30 секунд. Вливаємо вершки і доводимо до кипіння. Додаємо розкришений сир і варимо, помішуючи, поки він не розчиниться. Коригуємо вміст солі, знімаємо соус з вогню.
steik-so-slivochnym-sousom-5
Подаємо стейк з соусом і гарніром (у мене ось ця картопля).
steik-so-slivochnym-sousom-7
Смачного!

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!