Брецелі – це баварські кренделі, традиційна закуска до пива на народних гуляннях і пивних фестивалях начебто Октоберфесту. Ці кренделі мають характерний рудувато-коричневий насичений колір – такий ефект досягається за рахунок занурення сирих брецелів в содовий розчин (лауге). Традиційно вони посипаються крупною сіллю, але, як показує досвід, смачними виходять брецелі з кунжутом або маком.
Інгредієнти:
- 700 г пшеничного борошна
- 40 г свіжих дріжджів
- 450 г теплого молока
- 2 ч. ложки солі
- щіпка цукру
- 1 ст. ложка соди
- 1 літр води
Приготування:
Дріжджі розчиняємо в теплому молоці з цукром, борошно з’єднуємо з сіллю. З усього цього замішуємо еластичне тісто (при необхідності борошна можна і додати).
Накриваємо тісто кришкою або рушником і ставимо на 30 хвилин у тепле місце (я наливаю в раковину відчутно теплої води і ставлю в неї миску;-)). Тісто має збільшитися в об’ємі вдвічі.
Викладаємо тісто на посипаний борошном стіл, обминаємо, трохи вимішуємо і ділимо на 16 рівних частин.
З кожної формуємо ковбаску завдовжки близько 50-60 см. Робимо з ковбаски ось такий крендель:
Готуємо содовий розчин. Для цього кип’ятимо воду і розчиняємо в ній соду. Ставимо вогонь на мінімум (щоб ледве кипіло) і опускаємо кренделі по черзі в розчин.
Тримати близько 40 секунд, потім вийняти неметалевою шумівкою, викласти на змащене деко і посипати крупною сіллю або кунжутом.
Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 15-20 хвилин до насиченого кольору. Подавати холодними.
Смачного!