Традиційно в країнах колишнього СРСР готують вінегрет із квашеною капустою. Хоча, цей інгредієнт у складі може бути зовсім відсутніми, або замінюватися іншими компонентами. Часто у складі салату можна знайти картоплю, зелений горошок і солоні огірки. Також обов’язково присутність буряків, яка й робить салат настільки яскравим і оригінальним вже тільки по одному зовнішньому вигляду.
Вінегрет в нашій кулінарній традиції відносять до холодних закусок, а навіть не салатів. Назву блюдо отримало від однойменного французького соусу. У дореволюційній Росії цей соус, на основі оцту, оливкового масла і гірчиці також був популярний. Потім від соусу залишилася тільки назва, яка трансформувалася в красивий вітамінний салат. Ще красиво і цікаво взимку буде виглядати салат веселка (рецепт фото).
Рецепти вінегрету
З овочів з квашеною капустою
Є безліч особливостей приготування цієї страви. У класичному складі завжди є відварна картопля і буряк, солоні огірки і солона капуста. Пропонуємо цей рецепт (з фото) вінегрету з квашеною капустою.
Необхідні інгредієнти:
- П’ять картоплин;
- Один буряк;
- Два солоних огірка;
- Одна морквина;
- Одне яблуко;
- 100 грамів квашеної капусти;
- 50 грамів зеленої цибулі;
- Три столові ложки рослинної олії, трохи оцту і чайна ложка гірчиці (для заправки);
Картоплю і буряк треба відварити, потім почистити і остудити. Також відварити моркву, після чого почистити і остудити її. Всі інгредієнти, які вимагають нарізки, треба нарізати дрібним кубиком. Чим акуратніше буде нарізка, тим смачніше в підсумку вийде салат. Капусту просто дрібно нашаткувати. Змішати інгредієнти для заправки, при необхідності додати сіль.
Інгредієнти змішати у великій мисці, а ось заправку додавати до овочів тільки перед самою подачею салату на стіл. Тоді ж посипати страву дрібно нарізаною зеленою цибулею або іншою зеленню, яка є під рукою. Для заправки цього салат можна використовувати звичайний майонез.
З квасолею
Часто в рецепті, як приготувати вінегрет із квашеною капустою, можна зустріти квасолю. Теж смачний і корисний інгредієнт, який додає салату ситості.
Необхідні інгредієнти:
- Один буряк;
- Дві картоплі;
- Три солоних огірка;
- 100 грамів квашеної капусти;
- 150 грамів квасолі;
- Одна цибулина;
- Сіль і перець, чотири столові ложки рослинної олії;
Буряк і картоплю помити і відварити окремо. Потім охолодити і почистити. Квасолю треба попередньо на кілька годин залити водою, а потім відварити до готовності. Якщо не хочеться возитися з квасолею, то можна взяти консервований продукт, який відразу підходить для використання в салаті.
Тепер нарізати овочі дрібним кубиком, капусту дрібно нашаткувати, цибулю порізати тонкими кільцями. Все змішати в одному салатнику і заправити рослинним маслом, потім додати сіль і перець.
З маринованими грибами
Необхідні інгредієнти:
- Один буряк;
- Дві картоплі;
- Одна морквина;
- 200 грамів будь-яких маринованих грибів;
- Один солоний огірок;
- цибулина;
- Три столові ложки рослинної олії, сік лимона;
- Сіль і чорний мелений перець за смаком;
Буряк, картоплю і моркву окремо відварити до повної готовності. Потім почистити і нарізати акуратним дрібним кубиком. Далі подрібнити в кубик гриби, цибулю і огірки. Інгредієнти об’єднати і заправити соусом, для приготування якого треба окремо змішати масло і сік лимона.
З оселедцем
Зовсім незвичайний варіант вінегрету, але він сподобається людям, які не можуть їсти тільки овочі. У цей салат можна додавати будь-які інші інгредієнти, але саме в такому поєднанні він виходить особливо смачним.
Необхідні інгредієнти:
- Дві морквини;
- Дві картоплі;
- Два буряка;
- Три солоних огірка;
- 100 грамів квашеної капусти;
- 150 грамів філе слабосоленої оселедця;
Для соусу:
- Дві чайні ложки гірчиці;
- Два жовтка курячого яйця;
- Дві столові ложки сухого білого вина;
- Дві столові ложки оцту;
- Дві столові ложки цукру і м’ясного бульйону;
- Дві столові ложки рослинної олії;
Сирі овочі відварити в мундирах, а потім почистити. Також овочі можна запікати в духовці, обернувши фольгою. Потім почистити від шкірки і нарізати дрібним кубиком. Також нарізати всі інші інгредієнти, скласти в каструлю, додати спеції. Щоб приготувати соус, всі інгредієнти скласти в каструлю і прогріти на слабкому вогні, щоб повністю розчинився цукор. Не можна давати соусу кипіти. Заправити салат гірчичним соусом. Якщо хочеться ще більше ситне блюдо, зверніть увагу на салат з копченою куркою і чорносливом.
Такі прості рецепти вінегрету можна починати готувати вже зараз. Спеціального кулінарного досвіду не потрібно, а основні інгредієнти для цього салату в зимовий період завжди є під рукою.
Смачного!